Grilovací sezona je za rohem. Jak vybrat správný gril a na co dávat pozor?
Pro Čechy je grilování něco jako národní sport. Prostě to milují! Jak ale vybrat správný gril a nenaletět bombastickým reklamním sloganům? Který je nejlepší a hodí se nejlépe právě do vašich prostor? Zahajte s námi grilovací sezonu.
S prvními teplými dny se příroda provoní nejenom čerstvě rozkvetlou flórou, ale také vůní grilovaného masa. Češi jsou milovníci grilování. Zkrátka a dobře, kdo negriluje, není Čech. Jenže chceme-li se tedy stát tím správným mistrem grilu, měli bychom vědět, jaký kousek je pro nás vlastně ten pravý. Protože ne všechny grily jsou stejně kvalitní a vyhovují našim potřebám.
Důležité je uvědomit si, že na trhu se pohybují tři základní druhy grilů. Jsou to grily elektrické, plynové a na dřevěné uhlí. Všechny tyto typy mají samozřejmě své výhody a nevýhody. Před koupí jakéhokoliv z nich si musíme nejdříve ujasnit, kolik peněz jsme schopni investovat, kde a v jakých místech chceme grilovat, jak často a především kolik lidí chceme hostit. Pojďme se tedy na plusy a mínusy grilů podívat detailněji.
Gril na uhlí a brikety
- Klady
Na trhu patří mezi ty levnější. Většinou nebývají ani těžké na zvednutí a přemístění. Maso, které se na uhlí připravuje, je lahodné a má příjemnou kouřovou chuť, kterou umí vytvořit pouze a jenom uhlí. Oproti jiným se dokáží uhelné grily roztopit na mnohem vyšší teplotu než jeho konkurenti. Díky tomu dokáže připravit maso za mnohem kratší dobu.
- Zápory
Kvůli unikajícímu kouři není možno využít gril jinde než venku. Rozehřátí grilu trvá dlouho. Než budeme moci pokládat maso na rožeň, čeká nás zhruba půlhodinové "startování" a zatápění. U rozpáleného, žhnoucího uhlí si nemůžeme sami regulovat teplotu, takže se může lehce stát, že maso připálíme. U těchto grilů se také nedoporučuje až tak časté používání. Ne že by to grilu jako takovému nějak uškodilo.
Problém je s celkovou velmi špatnou údržbou. Kvůli uhlí a častým připáleninám se údržba lehce změní v noční můru. Tedy to prostě není nic pro lenochy. Dále je tu riziko požáru. Gril se může kdykoliv převrhnout a uhlíky, které z něj po grilování vyndáme, musíme před vyhozením velice dobře uhasit, jinak je neštěstí na světě. Pravdou je, že dnes už se některé grily samy uhasí, když se převrhnou. Existují i takové, ve kterých je zabudovaný ventilační systém, který udržuje ideální teplotu uhlíků mezi 600 a 800 stupni.
Plynový gril
- Klady
Můžete ho postavit kdekoliv. Protože přímo nehoří, neuniká z něj žádný kouř, takže můžeme grilovat i v uzavřených prostorách. Zapalování je velice rychlé. Během deseti minut je možné bezpečně opékat. Prostě jen otočíte hořákem a jdete na věc. Výhodou je také funkce tzv. piezoelektrického zapalování bez nutnosti využití zapalovače či sirek.
Plynový gril je skvělým grilem pro amatérské kuchtíky, protože disponuje regulátorem teploty, takže si požadovanou teplotu můžeme libovolně štelovat. Údržba je také velmi jednoduchá. Po grilování a vychladnutí nám stačí mokrý hadr, kterým vše špinavé jednoduše setřeme během chviličky. Grilování je tedy v tomto případě velmi zdravé, ovšem bez ohně. A je tedy otázka, jestli vám nebude chybět právě to nejdůležitější.
- Zápory
Lahodnou kouřovou chuť elektrikou jednoduše nedosáhneme, ani kdybychom se rozkrájeli. Jako kompenzaci můžeme využít speciální aroma systém, který se skládá z misek. Ty lze naplnit například vínem, pivem nebo kořením. Ale není to ono. K zapálení grilu potřebujeme propan- butanové lahve, které nejsou nijak levné. Velkým mínusem je i vysoká pořizovací cena plynového grilu.
Elektrický gril
- Klady
Elektrický gril se dá pořídit za pár kaček a k tomu umožní grilování klidně i v obývacím pokoji. Je malý a skladný a energii si bere z obyčejné zásuvky. Výhodou je, stejně jako u plynového grilu, velmi rychlé rozehřátí, jednoduché použití, komfortní čištění a snadná regulace teploty. Obsluhu grilu zvládnou i ti největší amatéři a především se může využívat po celý rok, bez závislosti na počasí.
- Zápory
Stejně jako plynový gril neumí masu přivodit kouřovou chuť. Elektrické grily bývají malé, takže se nehodí ke grilování pro více osob. Velkým mínusem je také malá životnost.
A taková malá zajímavost na závěr. Víte, odkud se vzalo celosvětově oblíbené Barbecue? Původně se totiž jednalo o rituál karibských domorodců a indiánů nazývaný Barbacoa, kdy se nad rozdělaným ohněm zaživa opékal válečný zajatec. Dobrou chuť při příštím rodinném opékání.