Imunita: Nápoje, které vám pomohou zvýšit obranyschopnost, pomůže i skořice
V podzimních a zimních měsících bychom se na posílení naší imunity měli zaměřit více než kdy jindy, sychravé počasí a klesající teploty totiž nahrávají nákaze. Naštěstí existuje celá řada lahodných nápojů, které nám s posílením obranyschopnosti pomohou, součástí některých z nich je i voňavá skořice, která nás navíc spolehlivě naladí do vánoční atmosféry.
Nedostatek důležitých živin a vitamínů u nás může způsobit vznik tzv. imunideficience, neboli nesprávné funkce imunitního systému. Složení našeho jídelníčku je tak se správnou funkcí naší obranyschopnosti úzce spjatý.
Imunita sice nejde posílit nad rámec její běžné funkce, je ale důležité se ujistit, že funguje tak, jak má. Imunitní systém ovlivňuje mimo náš jídelníček i celá řada dalších faktorů, mezi které patří stres, kvalita našeho spánku a další. Žádná jednotlivá potravina či nápoj nemůže zabránit nákaze nějakou nemocí, může nám ale pomoci se jí vyhnout.
Skořicový nápoj na posílení imunity s kurkumou
Jedním z nápojů, který vám pomůže s posílením vaší obranyschopnosti, je i nápoj s obsahem aromatické skořice, jak na svém webu uvádí Healthify Me.
Potřebujete
- 2 sklenice vody
- 2 cm kořene kurkumy (nastrouhané)
- 1 čajová lžička černého pepře
- 5-6 listů bazalky
- 1 tyčinka skořice
- 3-5 kusů hřebíčku
- 1 cm kořene zázvoru (nastrouhaný)
- šťáva z 1 citronu
- med
Postup:
Stačí jen na plotně ohřát vodu a nasypat do ní všechny ingredience kromě medu a přivést směs k varu. Směs povařte na mírném plameni zhruba 5-10 minut, nápoj sceďte, nalijte do hrníčku a oslaďte zhruba jednou čajovou lžičkou medu. Ideální je nápoj vypít zatepla.
Nápoj s jablečným octem
S posílením imunity vám pomůže i oblíbený jablečný ocet.
Potřebujete:
- 2 sklenice vody
- 1 polévková lžíce jablečného octa
- zhruba 2 cm kořene zázvoru (nastrouhané)
- 1 čajová lžička kurkumy
- med
Postup:
Stačí jen do menšího kastrůlku nalít vodu a přidat k ní jablečný ocet, kurkumu i zázvor. Směs poté přiveďte k varu a vařte ji na mírném plameni zhruba po dobu 5-10 minut, nakonec kastrůlek sundejte z plotny, oslaďte medem a můžete podávat.
Zdroj: Mayo klinika, Healthify Me
KAM DÁL: Prevence infarktu a mrtvice: Pomůže strava bohatá na flavonoidy.