Inverzní počasí někomu přináší depku, fotografové ho však vyhledávají

Víte co je inverze a jak vzniká? Většina lidí ji nemá ráda, když je po celý den šedivo, ale fotografové ji milují. Podívejte se, jaké scenérie dokáže vytvořit
Foto: Karel Hutr
Zobrazit fotogalerii (9)
Víte co je inverze a jak vzniká? Většina lidí ji nemá ráda, když je po celý den šedivo, ale fotografové ji milují. Podívejte se, jaké scenérie dokáže vytvořit

Když na podzim po ránu leze zima pořádně i pod teplé oblečení, nechce se nám ven. Ale inverze, to je pro fotografování podzimní přírody to nejlepší. Podívejte se, jak umí mlha kouzlit a jak vzniká inverze.

reklama

Podzim je vůbec nejlepším obdobím pro fotografy. Příroda nám nabízí mnoho věcí - od září se lesy rozburácí hlasy říjících jelenů, les bývá plný hub a listy se začínají barvit. A když se pak při slunečných dnech přidá inverzní charakter počasí, nenechá to v klidu žádného fotografa.

Na inverzi je skvělé to, že zatímco dole v údolí je šedivá mlha, nahoře v kopcích svítí slunce a když se ocitnete v místě přechodu mezi teplým a studeným vzduchem, můžete nafotit zajímavé průsvity slunce mezi stromy. Vlhký vzduch je totiž zvýrazní.

Jak vzniká inverze?

Inverze je meteorologický jev, který se vyskytuje zejména v chladných obdobích. V podstatě se jedná o protiklad normálního stavu v atmosféře. Na rozdíl od něj se při zemi drží studený vzduch místo teplého, jenž ve výšce většinou vytváří mlžný opar.

Inverze teploty vzduchu neboli teplotní inverze je meteorologický jev, kdy teplota vzduchu v některé vrstvě dolní atmosféry s výškou neklesá, ale stoupá.

To se často stává v zimě, kdy zemský povrch je dlouhodobě chladný a za určitých podmínek se od něj vytvoří studená vrstva vzduchu, nad kterou se udržuje teplý vzduch, a tento stav trvá i několik dní či týdnů.

Nastane pak zajímavý efekt - v nížinách panují silné mrazy a na horách je i několik stupňů nad nulou. Inverze je sice dobrá pro milovníky přírody, ale když trvá dlouho a teplý vzduch nechce pustit nahoru ten studený od země, nastane pak smogová situace.

reklama
#příroda #počasí #mlha #fotografie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.