Jak mít výjimečný podzim a odpočívat v souladu s přírodou?

Na podzim je ideální zainvestovat do naší knihovny
Na podzim je ideální zainvestovat do naší knihovny
zajímavost

Hektické léto je za námi, ale klid nepřichází. Na zahradě čeká spousta práce. Je potřeba zazimovat skleníky, bazény a pohrabat listí. Máme toho až nad hlavu a ke všemu ubývá světla, vše se zdá být smutné a letargické. Venku je snadné prochladnout a doma mezi čtyřmi stěnami na nás padá stísněnost. Je nutné si říct: A dost! Podzim není jen o potřebné práci a chladu. Nabízí i spoustu příležitostí a lze jej vnímat pozitivně. Ukážeme vám, jak na to. 

reklama

Pokud jste letní typ, nemusí na vás chladné počasí a především teplotní skoky působit dobře. Zatažené nebe a déšť v mnohých evokují stavy blízké depresím. Jsme smutní a unavení a brzy začíná tma, takže když přijdeme z práce a čeká nás ještě zazimování zahrady, je obtížné vše stíhat. Ke všemu se rozmáhá i nachlazení, které potrápí nejen děti, ale i dospělé.

Jak bojovat s nostalgií

Zkuste to ve stylu hygge. Dánové mají svůj pohodový přístup k životu, díky kterému nachází něco krásného v každém okamžiku, byť za okny prší a teploty klesají k nule. Dánové patří podle výzkumů mezi nejšťastnější národy na světě.

Proč bychom se od nich nepřiučili právě tomu, jak ze šedivé reality udělat výjimečné chvíle a cítit se dobře? Hygge je součástí dánské kultury od konce 20. století, a dokonce už se stalo studijním oborem kupříkladu v Londýně na Morley College.

Hygge, styl pro každého

Zaměřte se na atmosféru. Ztlumte světla nebo je úplně vypněte a použijte svíčky. Odstřihněte se na čas od sociálních sítí a telefon vůbec neberte do ruky, abyste mohli vnímat sami sebe.

Potěšte se něčím dobrým, ať už máte rádi sladké, či slané, prostě zhřešte. Jste-li sami, užívejte si klidu, nebo naopak v případě, že jste s rodinou, užívejte si radosti z toho, že jste všichni pospolu. Vytvářejte vztahy a dejte si pocit příjemného útočiště. Vždy je možnost společně si zahrát nějakou hru, udělat si hezký odpočinkový večer při sledování filmu či se jen zachumlat do deky a vzít si knihu, která vás baví.

Věnujte se sami sobě 

Dejte jednou i na své potřeby. Když jste doma a máte všeho nad hlavu, věnujte se vlastním koníčkům a rozvíjejte sami sebe. Někdo skládá puzzle, jiný se rozhodne pro malování a další si naopak prohlíží fotografie a vzpomíná na krásné chvíle s rodinou. I to přináší podzim, vzpomínky a čas na své vlastní hobby.

Hektické léto je za námi, souzněte s přírodou a odpočívejte podle jejího stylu. Uvolněte se při procházce a nechte se oslnit barvami, které příroda vykouzlila jen pro vaše potěšení. Sledujte, jak se postupně ukládá k spánku, a zvolněte po jejím příkladu, protože o tom následující měsíce budou. O odpočinku, vnímání sebe sama a navázání spojení s rodinou, která se bude více držet u domácího krbu.

Chopte se příležitostí

Podzimní a zimní počasí, které nás zažene do tepla domova, v sobě skrývá mnoho příležitostí. Pocit stísněnosti, který na vás mezi čtyřmi stěnami padá, zmizí s novým přístupem. Zútulněte si domov po svém a udělejte z něj své útočiště. Máte více času pro sebe. Můžete se věnovat svým dětem a kreativně s nimi tvořit. Rozvíjejte také sebe nebo se zdokonalte ve vaření a pečení, které budou potěšením pro celou rodinu. Ten pocit, když partner s dětmi společně ochutnávají vaše domácí sušenky a cítí díky nim vaši lásku a teplo domova, je k nezaplacení.

Nehleďte na tohle roční období jen jednostranně, nabízí mnohem víc, než se nám zdá, a konečně bude prostor i pro duševní klid. Zasloužíte si rozmazlovat se a odpočívat, proto vás příroda takhle odměnila.

Necítíte se psychicky dobře? Řešte to

V případě, že vás opravdu trápí silné stavy smutku a necítíte se psychicky dobře, může se jednat o počáteční znaky deprese. Obraťte se na odborníka, který vám může terapií nebo nasazením léčebných prostředků pomoci. Stejně jako tělo musíme opatrovat i svou mysl. Neuškodí ani sáhnout po bylinkách. Meduňkový čaj je pro klidné tělo i mysl to nejvhodnější.

Jak s podzimem souzníte vy?

Já vám přeju podzim plný příležitostí a odpočinku ve stylu hygge, který vaše dny změní na výjimečné a nezapomenutelné, plné lásky s vašimi blízkými. Máte-li návrhy, jak si studené počasí zpříjemnit, podělte se s námi a pomozte i ostatním najít činnost, která je bude přes podzim a zimu bavit a naplňovat.

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Co si můžete pořídit do domu a na zahradu? Podívejte se na trendy podzimu 2023.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/jak-mit-vyjimecny-podzim-a-odpocivat-v-souladu-s-prirodou--75847
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.