Jak posílit imunitu: Pomůže i lahodná polévka
Spolu s ochlazujícím se počasím je nutné nejen vyměnit letní oblečení za to podzimní, ale také posílit naši imunitu. Jedině tak odoláme nejrůznějším bakteriím a virům, které na nás číhají na každém rohu.
K posílení imunity není nutné nakupovat nákladné doplňky stravy. Posílit vaši obranyschopnost můžete i levně a chutně.
Stačí se jen ujistit, že ve vaší stravě přijímáte dostatek vitamínů a dalších živin, které jsou pro správné fungování vašeho imunitního systému stěžejní.
Důležité je se při posílení naší imunity soustředit zejména na následující vitamíny, jak na svém webu uvádí Cleavelandská klinika:
- vitamín C – najdete ho ve špenátu, kadeřávku, paprikách, jahodách, citrusech, růžičkové kapustě a dalších potravinách
- vitamín E – vyskytuje se zejména v mandlích, arašídech, slunečnicových semínkách a v lískových oříškách
- vitamín A – jeho vysoké množství obsahují mimo jiné mrkve, batáty, dýně a tmavá listová zelenina
- vitamín D – najdete ho zejména v tučných rybách, jako je losos, tuňák a makrela
- folát – vyskytuje se mimo jiné v obohaceném pečivu, rýži a těstovinách
- železo – jeho vysoké množství najdete mimo jiné i v kuřecím mase a krůtím mase, brokolici, kadeřávku a dalších
- selen – vyskytuje se především v mořských plodech, v mase a v játrech
- zinek – najdete ho v mimo jiné i v ústřicích, jogurtu, krabím mase a cizrně
Polévka na posílení imunity
S posílením imunitního systému vám pomůže i zeleninová polévka, která má v sobě celou řadu ingrediencí obsahujících vitamíny a živiny potřebné ke zvýšení naší obranyschopnosti.
Potřebujete:
- 1 lžíci olivového oleje
- 1 cibuli, nakrájenou na drobno
- 6 stroužků česneku
- 1/2 čajové lžičky nastrouhaného zázvoru
- 1 čajovou lžičku kurkumy
- 1/2 čajové lžičky sladké papriky
- 1 čajová lžíce citronové šťávy
- 1 velká sladká paprika nakrájená na kostičky
- 1 plechovka cizrny
- 250 g červené čočky (opláchnuté a nevařené)
- 1 l zeleninového vývaru
- dva větší listy kadeřávku natrhané na malé kousky
- sůl
Postup:
- V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a osmažte ji dozlatova, poté přidejte česnek a zázvor a smažte na mírném plameni zhruba jednu minutu.
- Poté přidejte kurkumu a sladkou papriku a směs smažte zhruba další minutu.
- Přidejte citronovou šťávu, batáty, cizrnu, čočku a zeleninový vývar. Směs přiveďte k varu.
- Polévku nechte probublávat zhruba po dobu 15 až 20 minut do té doby, než budou batáty měkké, a polévku lehce osolte.
Zdroj: Cleaveland Clinic, I Heart Vegetables
KAM DÁL: Jak se jednoduše zbavit odolného tuku i během menopauzy.