Jak rychle a bezpečně uhasit oheň na pánvi? Tohle si raději zapamatujte
Vzplanutí ohně na pánvi. Může se to přihodit každému z nás, ale málokdo ví, jak se v této situaci zachovat tak, aby ji bezpečně zvládl. Našpěstí existuje přesný postup na to, jak oheň uhasit a zajistit, aby se v průběhu nikdo nezranil.
Vaření je jednou z nejčastějších příčin požáru a tím pádem také popálenin obyvatel domu. Část těchto požárů je zapříčiněná tím, že vzplane kuchyňská chňapka, zástěra, nebo dřevěné kuchyňské náčiní. Často ale požár v kuchyni vzniká tak, že v ní vzplane olej.
Především vzplanutí oleje je velmi težké uhasit. Pokud nevíte jak na to, můžete lehce napáchat velké škody a dokonce i zranit sebe, nebo své blízké.
Jak postupovat při hašení vzníceného oleje.
- Nejdříve zamezte přísun vzduchu k požáru, a to tak, ze pánev přiklopíte kovovou pokličkou, nebo pekáčem.
- Poté okamžitě vypněte vařič, na kterém je pánev umístěna.
- Pokud je požár relativně malý, tak na něj nasypte jedlou sodu. Tento bílý prášek vám pmůže plameny uhasit.
- Pokud výše zmíněný postup k uhašení požáru nezafunguje, snažte se ho uhasit chemickým hasicím přístrojem třídy B.
- Nikdy se nesnažte vznícený olej hasit vodou.
- Nesnažte se odnést pánev ven.
Pokud doma nemáte jedlou sodu, nenahrazujte ji moukou, práškem do pečiva, ani ničím jiným. Pokud nemáte jedlou sodu, zkrátka daný krok přeskočte. Pokusem o její nahrazení byste mohli celou situaci ještě zhoršit.
Pokud se vám nedaří požár uhasit
- Okamžitě utečte ven. Nesnažte se požár uhasit jinými způsoby, vezměte své blízké a odejděte.
- Zavřete dveře do kuchyně, aby se požár případně nezačal šířit.
- Zavolejte na pomoc hasiče
- Nevracejte se domů, dokud vám hasiči nepotvrdí, že je to bezpečné.
Zdroj: Firerescue1
KAM DÁL: Pozor na tyto oblíbené pokojovky. Mohou otrávit vaše domácí mazlíčky.