Jak se správně opalovat? Pozor na rakovinu kůže

Letní teploty si užíváme, sluneční paprsky jsou ale také nebezpečné. Jak naši pokožku správně připravit na opalování? Když dodržíte správný postup, zdraví vám poděkuje.

reklama

V létě je pro naše tělo zásadní ochrana před UV zářením. Má vliv na zdraví, Slunce může za krásnou barvu i poškozování kůže, jehož důsledkem jsou nemoci jako rakovina a vážné následky. Ochrana kůže je se stále teplejším počasím a větší intenzitou slunečního záření naprostá nutnost, spálit se můžeme již za pár minut. Proto je důležité používat ochranné opalovací krémy s SPF faktorem a dlouhodobě užívat doplňky s karotenoidy jako je třeba nejznámější beta-karoten. To je to nejjednodušší, co pro své zdraví můžeme udělat. Jestli chcete při nákupu těchto, ale i dalších věcí ušetřit, zkuste to přes portál vasekupony.cz.  

Bez výjimek!

Nejde jen o puchýře a následné loupání připálené kůže. Je sice pravda, že lidé s vyšším darem pigmentace jsou proti záření odolnější, přesto je ale důležité vyvarovat se i začervenání a bolestivosti nebo svědění po pobytu na slunci. To totiž znamená, že jsme kůži vystavili prostředí, před kterým nebyla dostatečně chráněna vlastní pigmentací a opalovacím krémem. Každé spálení dlouhodobě zvyšuje šanci na vznik kožních nádorů. I u lidí, kteří se opalují dobře, je nutné začít s pobytem na slunci zvolna, abychom dali čas kůži vytvořit ochrannou pigmentaci. Opalovací krémy s kvalitní ochranou proti UV záření nejsou levné. Benu slevový kód vám ale může ušetřit i desítky procent.

Chraňme děti

Nejohroženější skupinou jsou samozřejmě osoby s jemnou světlou pletí, jejich kůže se proti záření neumí bránit. A od dětí nemůžeme čekat, že na ochranu budou myslet samy.

Nebezpečné období je mimo léta i na jaře, když si kůže na Slunce teprve zvyká a kdy ještě nepředpokládáme, že je záření tak siné. Na ochranu musíme ale myslet i v zimě, třeba na horách, kdy máme ke slunci i o tisíce metrů blíže a vzduch záření tolik nefiltruje.

Kůže má paměť a melanom se může objevit i několik let po spálení na slunci. Dětská kůže je nezralá a neumí se UV záření bránit a vzniká velké riziko kožních nádorů v dětském i dospělém věku. Jedno spálení sice ještě nemusí způsobit vznik kožního nádoru, ale při častém spálení pokožky si zahráváme se zdravím, pravděpodobnost problému se zvyšuje. Děti proto chraňte krémy s vysokým SPF faktorem a Lekárna cz sleva vám přinese různé možnosti, jak ušetřit. 

reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.