Jak se účinně zbavit stresu? Existuje hned několik snadných způsobů

Ačkoliv se může zdát, že vám alkohol pomáhá se stresu zbavit, z dlouhodobého hlediska ho spíše zhoršuje
Ačkoliv se může zdát, že vám alkohol pomáhá se stresu zbavit, z dlouhodobého hlediska ho spíše zhoršuje
zajímavost

V posledních dnech většina z nás pocítila zvýšenou míru stresu a obav. Někteří mají problémy se soustředěním, jiní s usínáním a někdo dokonce i vše dohromady. Dobrou zprávou je, že existují tipy a triky na to, jak se těchto nepříjemných pocitů zbavit.

reklama

Některé druhy stresu nám ani našemu tělu neškodí, právě naopak, to ale bohužel neplatí o všech typech tohoto pocitu, jak na svém webu uvádí Cleveland klinika.

Jako stres označujeme specifickou odpověď našeho těla na nějaký druh fyzické nebo psychické výzvy. Tato tělesná reakce je velmi individuální a liší se člověk od člověka a také může mít různou intenzitu.

Stres se většinou projevuje jak psychicky, tak i fyzicky, a to zvýšením krevního tlaku, zrychlením srdečního tepu, nadměrným pocením a dalšími fyzickými symptomy.

Stres má svou funkci

Většinou stres vnímáme jako nepříjemný pocit, který může mít negativní vliv jak na naše mentální, tak i fyzické zdraví. Tato tělesná reakce ale může mít v malé míře i pozitivní účinky. Stres má totiž svou specifickou funkci, pomáhá nám rychle reagovat na nebezpečí. Stres nám zkrátka pomáhá přežít.

Jeho negativní vlastnosti ale mohou převážit ve chvíli, kdy jsme vystaveni buď velmi intezivnímu stresu, nebo dlouho trvajícímu stresu.

Naštěstí ale existuje hned několik jednoduchých způsobů, jak se s tímto nepříjemným pocitem vypořádat.

Patří mezi ně mimo jiné:

  • Jídelníček a pitný režim – někteří lidé se snaží stresu vyhnout pomocí konzumace alkoholu. Ačkoliv se může zdát, že alkohol skutečně pomáhá zbavit se stresu, ve skutečnosti ho z dlouhodobého hlediska zhoršuje, stejně jako káva.

Jedním z důležitých kroků na cestě ke zbavení se tohoto nepříjemného pocitu tedy je vyvážená strava a dostatečný příjem tekutin.

  • Fyzická aktivita - na to, aby vám cvičení pomohlo se zbavit stresu, nemusíte strávit hodiny v posilovně, stačí i lekce jógy nebo delší procházka.

Fyzická aktivita totiž v našem těle podporuje vylučování endorfinů, neboli hormonů štěstí.

  • Kouření – stejně jako alkoholické nápoje, i tabákové výrobky vám mohou se stresem krátkodobě pomoci, ale mnohonásobně ho zhoršují z dlouhodobého hlediska.
  • Ideální je tedy, pokud se chcete stresu zbavit jednou provždy, s kouřením přestat.

Zdroj: Cleveland Clinic

KAM DÁL: Rostliny, které vám pomohou se zdravým spánkem: Sehnat se dají celkem snadno.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/jak-se-ucinne-zbavit-stresu-existuje-hned-nekolik-snadnych-zpusobu-68706
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.