Kastrací kočku ochráníte před nežádoucím množením i nemocemi

Kočičky jsou roztomilá stvoření. Někdy láska k nim přeroste meze
Kastrace kočky má minimální vliv na změnu jejího chování

Jestliže si micku nepořizujete na chov, vždy je lepší ji vykastrovat. Předejdete tím mnoha nepříjemnostem…

reklama

„Tím, že kočku vykastrujete, zbavíte se nežádoucího množení, u koček se vyhnete výrazným vokálním i jiným projevům spojených s mrouskáním (značkování močí) a u kocourů eliminujete poměrně nepříjemný zápach přítomný u pohlavně aktivních jedinců,“ říká MVDr. Veronika Grollová.

Kdy zajít k veterináři

Kastrovat kočky a kocoury lze zhruba od stáří 6 měsíců, což je doba pohlavní dospělosti.  Záleží také na hmotnosti především u koček. Na naší klinice požadujeme z anesteziologických důvodů minimální hmotnost pro kastraci 2 kg. Horní hranice pro kastraci není stanovena.

Zákrok u kocourů

Kastrace kocourů se provádí v celkové anestezii podvázáním chámovodů a odstraněním varlat ze šourku. Operační rána se obvykle nešije - zacelí se v průběhu dvou dní až jednoho týdne, kdy je také dokončena rekonvalescence.

Odstranění pohlavních orgánů - kočky

U koček kastrace spočívá v tzv. ovariektomii – OE (odnětí vaječníků) nebo ovariohysterektomii – OHE (odnětí vaječníků, vejcovodů a dělohy). U mladých koček se provádí především OE, k OHE se přistupuje v případě patologických změn na děloze. Například při zánětu, nádorových onemocněních, či jiných morfologických změnách nebo při přerušení gravidity. Tyto zákroky se provádí rovněž v celkové anestezii. Operační rána se šije vždy, nacházet by se měla ve střední linii břicha. Platí, že čím mladší jedinec, tím rychlejší a lepší rekonvalescence - většinou do vyndání stehů, což je 10. - 14. den od zákroku. Během této doby by zvířata neměla chodit bez dozoru ven a skákat.

Na co si dát pozor

U kastrovaných kocourů a především koček je důležité, aby si „neošetřovali“ operační ránu. Automutilaci se dá zabránit např. použitím ochranného límce nebo pružného obvazu na tělo – to platí pouze u koček.

Změní se jejich povaha?

Kocouři a kočky kastrovaní před dosažením pohlavní dospělosti si mohou ponechat poněkud kotěcí ráz, ale není to pravidlem. Zdá se, že kastrovaní kocouři méně vyhledávají rvačky s jinými jedinci a také se méně toulají. „Co se týká aktivity kastrovaných zvířat, mohu osobně vyvrátit jako majitelka kastrovaného kocoura, že jsou líná a nepohyblivá. Rovněž sklony k obezitě jsou dány spíše zavedenými stravovacími návyky, než kastrací. Není však na škodu zvolit pro kastrovaná zvířata speciální stravu. Stejně tak predispozice k onemocnění dolních močových cest u kocourů souvisejí spíše se způsobem chovu kastrovaných kocourů než se samotným zákrokem. Častěji si nechávají kastrovat zvířata majitelé bytových koček, které nemusejí mít dostatek pohybu, což vede k obezitě a nedostatečnému příjmu tekutin a následně častěji k zánětu dolních cest močových, vysvětluje MVDr. Veronika Grollová.

5 důvodů pro kastraci

  • Kastrací se dá předejít nežádoucímu nakrytí
  • Omezí se přenos infekčních chorob
  • Kastrovaná zvířata nevyhledávají sexuální partnery a méně se zapojují do rvaček
  • kastrované kočky nemají záněty dělohy – ta atrofuje v důsledku přerušení hormonální stimulace
  • Rovněž zabráníte jakýmkoliv zánětlivým a nádorovým onemocněním pohlavních žláz a dělohy

 

Článek vznikl ve spolupráci s MVDr. Veronikou Grollovou

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/kastraci-kocku-ochranite-pred-nezadoucim-mnozenim-i-nemocemi--16891
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.