Kratom – něco, o čem se v ČR nesmí mluvit

Čistě hypoteticky se kratom dělí na tři základní barvy. Je to bílá, zelená a červená
Foto: archiv
Čistě hypoteticky se kratom dělí na tři základní barvy. Je to bílá, zelená a červená

To je v ČR tabu!!! Na českých internetových stránkách sice najdete o kratomu nějaké informace, ale minimálně polovina informací je buďto zavádějících, nepravdivých nebo velmi nepřesných. Co to tedy je? Je to velmi vysoký strom v oblasti jihovýchodní Asie. Lidé v těchto končinách sbírají listy tohoto stromu, suší je a melou na prášek. K čemu tento prášek používají? O tom je oficiálně zakázáno psát. Ne, opravdu si nedělám legraci, prodejci kratomu v ČR mohou u toho produktu napsat pouze jediné. Jedná se o "sběratelský produkt". Nic víc možné napsat není.

reklama

Nejznámější druhy kratomu

Čistě hypoteticky se kratom dělí na tři základní barvy. Je to bílá, zelená a červená. Zelený kratom vzniká tím způsobem, že se listy usuší a rozemelou. Červený kratom vzniká naprosto odlišným způsobem, protože ještě čerstvě sklizené listy se napěchují do pytlů a nechají se několik dnů fermentovat. Pak opět následuje sušení a mletí. Bílý kratom je v podstatě zelený, do kterého se přidá opravdu drobné množství červeného kratomu a údajně správný bílý kratom obsahuje i stonky a žilky listů. To údajně utváří charakteristické vlastnosti této barvy.

Jsou skutečně desítky nejrůznějších odrůd kratomu?

Když se podíváte na stránky prodejců, najdete na jejich stránkách hlášky typu. Všechny "odrůdy" máme skladem! A u toho pak výčet jednotlivý typů, jako je Maeng Da, Bali, Malay, Sumatra, Horn, Dragon a mnohé další.

Toto označení je však velmi nepřesné, lépe řečeno zavádějící, protože se nejedná o "odrůdy", ale pouze o "mixy" jednotlivých barev, které jsou míchány v různých poměrech.

Další zavádějící informaci, která je na internetu velice rozšířená, je, že barvy kratomu se poznají podle barev žilek na listech tohoto stromu. Opět je to nesmysl a vracím se k tomu, že barva kratomu je závislá na způsobu sušení a případné fermentace.

Lze u nás pěstovat kratom?

Opět se na českém internetu lze dočíst, že to samozřejmě možné není. Pravdou je opak. Já osobně jsem vypěstoval už mnoho kratomových stromků, a to od samého začátku, tedy od semena. Pěstování kratomu má jediný zádrhel, a tím je naše zima. V tomto období je nutné kratomu pomoci umělým osvětlením.

Opravdu stačí to nejlevnější základní, které je možné zakoupit v každém growshopu. Pokud kratomu takto nepomůžete, přestane růst a opadají mu všechny listy. Půdu má rád neutrální a nejdůležitější je každodenní přísun vody. Pěstovat kratom zvládne opravdu každý a pokud se vám nechce, můžete si u nás koupit rovnou sazenice kratomu a pak se jen radovat z toho, jak krásně roste.

reklama
#kratom #strom #Asie

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.