Krevní sraženina: Oblíbený nápoj, který může stát za jejím vznikem
Vznik krevních sraženin může mít celou řadu příčin, existují ale určité potraviny a nápoje, které pravděpodobnost jejich vzniku zvyšují. Patří mezi ně dokonce i jeden oblíbený nápoj, který můžete najít téměř v každé domácnosti.
Krevní sraženiny mohou být v určitých situacích prospěšné, v jiných ale mohou způsobit vážné zdravotní problémy. Prospěšné jsou například v momentě, kdy se zformují v místě, na kterém jsme se poranili, a zastaví tak krvácení, jak na svém webu uvádí Mayo klinika.
V některých případech se ale mohou zformovat bezdůvodně uvnitř cév a snížit tak průtok krve, nebo ho dokonce úplně zastavit a to vede k celé řadě vážných zdravotních problémů.
Krevní sraženiny vyžadují okamžitou lékařskou pomoc. Projevují se mimo jiné i bolestí, otokem a začervenáním končetin, dušností, ostrou bolestí na hrudi, kašlem nebo vykašláváním krve. Často se ale těmito příznaky projevují až příliš pozdě a nedávají nám tak příliš mnoho času na jejich léčbu.
Je proto ideální zaměřit se zejména na prevenci jejich vzniku. Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost zformování krevních sraženin, patří:
- pobyt v nemocnici (zejména po operaci)
- kouření
- obezita
- hormonální antikoncepce
- předešlý vznik krevních sraženin
- těhotenství
- zánětlivý chronický stav (Crohnova choroba, revmatoidní artritida a další)
V rámci prevence je tedy nutné se vyhnout rizikovým faktorům, které zvyšují pravděpodobnost vzniku krevních sraženin a které můžeme ovlivnit.
Dietní nápoje
Riziko jejich vzniku ale zvyšuje i konzumace uměle slazených nápojů, které jsou často označovány jako "dietní" nebo "bez cukru". Výzkumy spojují konzumaci dietních nápojů se vznikem krevních sraženin zejména u žen po menopauze.
Zdroj: Mayo Clinic, National Health Service, Stroke
KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Ranní aktivita, která vám pomůže s jeho snížením.