Láska prochází žaludkem v každém věku

Není tuk jako tuk...
Není tuk jako tuk...
komerční sdělení

První máj jako lásky čas vybízí k romanticky strávenému dni, který snad ani nemůže začít jinak než skvělou snídaní. Letos si na ni bohužel do útulné kavárničky nezajdete, ale zato máte možnost odzbrojit svou drahou polovičku vlastním kulinářským výtvorem. Ani případná dietní omezení vás nemusí odradit.

reklama

U přípravy snídaně k svátku zamilovaných totiž rozhodně neplatí pravidlo, že dobré jídlo rovná se jedině nezdravé. Ale zároveň zůstává pravdou, že tuk je nositelem chuti. Takže co s tím?

Není tuk jako tuk. Víte, že v naší stravě by měly v poměru 70:30 převažovat rostlinné tuky nad těmi živočišnými? Ale protože většinou jíme maso, míváme často tento poměr obrácený. „Pokud chceme myslet na svoje zdraví, doporučuji snížit například příjem nekvalitních uzenin a upřednostnit zdroje rostlinných tuků, třeba zařazením margarínu,“ doporučuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková.

Je tedy dobré si rozmyslet, po čem v lednici sáhnete. Pokud chcete partnerce či partnerovi k snídani připravit pohoštění s převahou rostlinných tuků, může to být třeba nová Rama – hodí se k mazání i vaření a je 100% z přírodních zdrojů. Neřešte, co na vaši skvělou snídani řekne dieta partnera, a klidně se pusťte do přípravy. Po rychlé, zdravé a lehce stravitelné snídani budete oba mít dobrý pocit na duši i na těle. A pak vzhůru do společného dne podle Karla Hynka Máchy!

Tortilla margherita

1 porce

1 tortilla o průměru 20 - 22 cm (original / celozrnná / kukuřičná)

10 g (1 vrchovatá čajová lžička) Rama Classic

2 vejce (velikost L)

2 špetky soli (2-3 g)

2 ks sušených rajčat

4-5 ks listů čerstvé bazalky

5-6 plátků nakrájené mozzarelly

Rozbijeme vejce do misky, posypeme solí, odložíme. Zahřejeme obě strany tortilly na nepřilnavé pánvi na mírném ohni, dokud se nestanou pružnými. Mezitím nakrájíme sušená rajčata a natrháme lístky bazalky na menší kousky. Rozšleháme vejce. Přesuneme tortillu na talíř, přidáme Ramu na teplou pánev, necháme rozpustit. Nalijeme rozšlehaná vejce a smažíme na mírném ohni po dobu 1 minuty. Nahoru položíme tortillu. Uvolníme strany pomocí silikonové stěrky, aby se tortilla s vejci na pánvi volně pohybovala. Přesuneme na talíř a otočíme zpět na pánev, aby tortilla byla vespod. Poklademe plátky mozzarelly, nasekanými rajčaty a bazalkou. Smažíme další 1-1,5 minuty na mírném ohni.

Jarní závitky

1 porce

1 list rýžového papíru

2 jarní cibulky

1 vejce (velikost L nebo XL)

¼ červené papriky

50 g krémového sýra

3-4 lžičky chilli-česnekové omáčky

2 lžičky křupavé smažené cibule

1 čajová lžička Rama Classic

Jarní cibuli a papriku nakrájíme na jemné plátky. Na mírném ohni rozehřejeme nepřilnavou pánev, položíme rýžový papír a rovnoměrně posypeme nakrájenou jarní cibulkou. Doprostřed přidáme vejce a vidličkou ho rovnoměrně rozprostřeme. Ochutíme 1-2 malými špetkami soli, potřeme sýrem, dochutíme chilli omáčkou a křupavou cibulkou. Přeložíme na polovinu, přidáme lžičku Ramy a smažíme na středním ohni 1 minutu. Otočíme a smažíme dalších 30 sekund.

Jablečno-rýžová palačinka

2 porce

1 velké pevné zelené jablko

30 g Rama máslová

50 g skleněných (rýžových) nudlí

1 lžička třtinového cukru

1 lžíce medu

1-2 špetky mleté skořice

3 vejce (velikost L)

volitelně: čerstvě strouhaný zázvor, čerstvě strouhaná pomerančová kůra, kokosové lupínky

Začneme máčením rýžových nudlí v horké vodě. Na mírném ohni zahřejeme nepřilnavou pánev. Oloupeme jablko a nakrájíme na kostky 1 - 1,5 cm. Vložíme do horké pánve, přidáme 2/3 množství Ramy, smažíme na střední teplotu 2-3 minuty, občas promícháme. Na posledních 30 sekund přidáme 1 čajovou lžičku třtinového cukru a malý kousek čerstvě nastrouhaného zázvoru. Jablka z pánve dáme pryč. Na pánev vložíme zbytek (10 g) Ramy, necháme rozpustit a přidáme scezené nudle. Smažíme na střední až vyšší teplotu 1 - 1,5 minuty. Rovnoměrně rozložíme kostky jablek, dochutíme mletou skořicí. Zalijeme rozšlehaným vejcem. Smažíme další 2 - 2,5 minuty, dokud palačinka není zespodu zlatohnědá. Obrátíme na talíř tak, aby osmažená část byla navrchu. Dozdobíme čerstvě nastrouhanou pomerančovou kůrou a / nebo opečenými kokosovými lupínky.

Více o Ramě najdete na https://www.rama.com/cs-cz/cz

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/laska-prochazi-zaludkem-v-kazdem-veku-65175
reklama
#tuk #zdraví #životní styl #jídlo #recepty #rama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.