Macintosh slaví 35 let: Průkopník věku počítačů s vůní jablek to neměl vždy snadné

Určitě už ani vy si neumíte svůj život představit bez počítačů, které se staly běžnou součástí dneška. Jsou všude okolo nás a dovedou spoustu práce zjednodušit a ulehčit. A je s nimi i zábava, protože díky internetu jejich prostřednictvím lze získávat nejrůznější informace a komunikovat s ostatními lidmi. Víte, že je to už 35 let, co světlo světa spatřil osobní počítač Apple Macintosh s grafickým uživatelským rozhraním, klávesnicí a myší?

reklama

Nám dnes přijde zcela samozřejmé, že při práci s počítačem klikáme myší. Předchůdcové Macintoshe si vystačili pouze s příkazovým řádkem a vypadalo to, že tomu tak bude i nadále. Ale to by se nemohl narodit Jef Raskin, který za myšlenkou snadno ovladatelného a levného a dostupného osobního počítače stál při jejím zrodu a také vedl tým jeho vývojářů ve firmě Apple Computers Inc.

Projekt Macintosh vznikl koncem 70. let minulého století. Jef Raskin (1943-2005) se obklopil řadou zajímavých lidí, s jejichž pomocí se podařilo první Macintosh představit světu. V týmu mimo jiné byli Bill Atkinson, Chris Espinosa, Joanna Hoffman, George Crow, Bruce Horn, Jerry Manock, Susan Kare, Andy Hertzfeld a Daniel Kottke.

Jef Raskin nakonec kvůli osobnímu konfliktu se Stevem Jobsem firmu Apple opustil v roce 1982. Říká se, že dal počítači i jeho jméno, a to podle své oblíbené odrůdy jablek McIntosh. Název počítače je však poněkud pozměněn, aby nedocházelo k problémům s ochrannou známkou.

Kultovní reklama pomohla s prodejem
První Macintosh znamenal ve své době přelom ve světě počítačů a výrazný posun k jejich masovému rozšíření. Macintosh přestavil dne 24. ledna 1984 Steve Jobs a jeho uvedení doprovázela kultovní televizní reklama, jež parafrázovala román 1984 od anglického spisovatele George Orwella. Tvůrcem reklamního spotu byl filmový režisér a producent Ridley Scott.

Vysílal se během 18. Super Bowlu 22. ledna 1984 a patrně navždy se vryl do paměti všech přítomných. Ve Scottově reklamě byla v roli Velkého bratra, jak ho ve svém románu popisoval Orwell, společnost IBM, jež se snažila podmanit si počítačový průmysl.

Kompaktní Macintosh 128K
První Macintosh stál 2 495 dolarů, měl devítipalcovou CRT obrazovku s rozlišením 512 × 342 pixelů, procesor Motorola 68000 s taktem 7,8336 MHz a 128 kB paměti RAM a operační systém Mac OS. Pro přenášení dat byla použita 3,5palcová disketová mechanika.

Prodával se s aplikacemi MacWrite a MacPaint, na nichž bylo možné ukázat schopnosti zcela nového grafického rozhraní. Jednalo se veskrze o převratný model v podobě all-in-one, který nebyl určený pouze specializovaným počítačovým odborníkům a nadšencům, ale mohli si ho pořídit běžní uživatelé.

Měřeno z dnešního pohledu se jedná o zcela zastaralou techniku, s níž byste toho příliš nenadělali. Pokud se však podíváme na Macintosh očima člověka, žijícího v polovině 80. let minulého století, jednalo o průlomovou věc, která neměla do té doby obdoby. Zájem podpořený masivní reklamou byl veliký a firmu Apple čekal boom, přestože ji nakonec v prodeji osobních počítačů předstihla firma IBM. Ale i tak se Apple držel na 2. místě v prodejích počítačů po dobu 10 let až do roku 1994.

reklama
#počítače #Apple #Macintosh

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.