Na chuť i proti nemocem: Tradiční česnečka se šťouchanými brambory a cibulkou
Poctivá česnečka prohřeje, zasytí a dodá tělu mnoho potřebných látek. Na česnečku najdeme mnoho receptů, pojďme se ale podívat, jak tuto lahodnou polévku připravovaly naše babičky a prababičky. Vůně česneku a cibulky už ťuká na dveře.
Základem této polévky jsou brambory a pořádná nálož česneku. Česnek je považován za jeden z největších darů přírodní medicíny. Má velmi silné účinky proti bakteriím, virům a plísním a vypuzuje z těla parazity. Česnek je také velmi dobrý na naše srdce a cévy. Naši předkové si byli blahodárných účinků česneku velmi dobře vědomi, proto ho konzumovali často a hojně.
Jako naše babičky
Recept je velice jednoduchý a rychlý. Na přípravu nám stačí jen pár základních surovin. Brambory s cibulkou česnečku dokonale doplní a není zapotřebí dalších surovin, jako je sýr či šunka, jak je tomu ve spoustě jiných receptů.
Tradiční česnečka od babičky
Doba přípravy: 30 minut
Množství: 4 porce
Suroviny:
- brambory 800 g
- česnek 5 stroužků
- sůl dle chuti
- kmín 1 menší lžíce
- cibule 1 ks
- sádlo 1 lžíce
A jdeme na to
Brambory oloupeme, pokrájíme a uvaříme v 1 l osolené vody s kmínem. Vodu z brambor slijeme do hrnce, přidáme rozetřený česnek, necháme provařit a eventuálně dosolíme nebo přidáme česnek a kmín.
Cibulku nakrájíme nadrobno, na pánvičce osmažíme dozlatova, přidáme brambory, rozšťoucháme a promícháme. Můžeme přidat pórek. Brambory si můžeme dát přímo do talíře s polévkou, anebo zvlášť do misky.