Neděláte některou z těchto chyb při běhání na páse?

Běhání na páse je skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, zhubnout nebo se jen tak odreagovat
Zdroj obrázku: Pixel-Shot / stock.adobe.com
Běhání na páse je skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, zhubnout nebo se jen tak odreagovat
komerční sdělení
  1. Běhání na páse je skvělý způsob, jak si zlepšit kondici, zhubnout nebo se jen tak odreagovat. Můžete ho provozovat bez ohledu na počasí a denní dobu. Aby ale byl váš trénink na páse efektivní, je důležité vyvarovat se některých častých chyb.
reklama

Chyby v technice běhu

  1. Délka kroku
  2. Jednou z nejčastějších chyb je délka kroku. Máme tendenci dělat nepřirozeně dlouhé nebo naopak krátké kroky. Ani jedno však není správně. Příliš dlouhé kroky vedou k dopadu na patu a zbytečně zatěžují klouby, naopak příliš krátké kroky snižují efektivitu běhu a mohou vést k přetížení svalů. Ideální délka kroku se také může lišit v závislosti na rychlosti a sklonu pásu.
  3. Zaměřte se proto na frekvenci kroků, nikoliv jejich délku. Obecně se doporučuje 170–180 kroků za minutu.
  4. Pozorujte se v zrcadle nebo se natočte na video a odhalte případné chyby.
  5. Nesprávný dopad chodidla na běžecký pás
  6. Mnoho běžců dopadá příliš těžce na paty, což může vést k bolestem kloubů, šlach a zad. Naopak běh po špičkách zase nadměrně zatěžuje lýtkové svaly a může vést k jejich zkracování.
  7. Správný došlap by měl být na střed chodidla s plynulým přechodem na špičku. Snažte se došlapovat pod těžištěm těla, ne před ním.
  8. Důležitou roli hraje i správná běžecká obuv. Ta by měla poskytovat dostatečné odpružení a zároveň podporovat přirozený pohyb chodidla. Pokud si nejste jistí výběrem, poraďte se s odborníkem v prodejně sportovní obuvi.
  9. Sklon běžeckého pásu
  10. Někteří běžci nechávají sklon na nule, čímž se připravují o benefity, které běh do kopce přináší. Jiní naopak nastavují sklon příliš vysoko, a přetěžují tak své tělo.
  11. Obecně platí, že mírný sklon (1–3 %) simuluje běh venku a aktivuje více svalových skupin než běh po rovině. Pro začátečníky je vhodný sklon do 2 %, zkušenější běžci mohou volit sklon vyšší.
  12. Sklon bychom měli přizpůsobit i typu tréninku. Pro intervalový běh a sprinty je vhodný vyšší sklon, pro běh na delší vzdálenosti naopak sklon nižší.

Chyby v tréninkovém plánu

  1. Neprotahujete se před cvičením
  2. Před každým během na páse si dopřejte alespoň 5–10 minut lehkého kardio cvičení, jako je rychlá chůze nebo jogging na místě. Po kardio cvičení se zaměřte na dynamický strečink, jako je kroužení pažemi, rotace trupu a výpady. Dynamický strečink zlepšuje flexibilitu a rozsah pohybu. Po běhu nezapomeňte na statický strečink, který spočívá v protahovacích pozicích po dobu 20–30 sekund.
  3. Nudíte se při cvičení
  4. Běhání na páse se může snadno stát monotónní rutinou, zvláště pokud běháte stále se stejnou rychlostí a sklonem.  Tělo si na zátěž zvykne a vy se připravujete o potenciál pro zlepšení kondice a spalování kalorií. Naštěstí existuje mnoho způsobů, jak běh na páse ozvláštnit.
  5. Jednou z možností je zařadit do tréninku intervaly, kdy střídáte úseky s vysokou a nízkou intenzitou. Můžete například běžet minutu naplno a minutu zvolna, nebo střídat běh do kopce s během po rovině.
  6. Skvělé je také běhat do kopce. Posílíte při tom nohy a zvýšíte tepovou frekvenci. Většina běžeckých pásů umožňuje nastavit sklon, takže si můžete simulovat běh v kopcovitém terénu i v pohodlí domova. Ten správný pás pro svůj tréning vyberete například tady: https://hop-sport.cz/bezecke-pasy.

Nedostatečný odpočinek a regenerace

Dopřejte si dostatek spánku. Během něj tělo opravuje poškozené tkáně a doplňuje energii. Snažte se spát 7–9 hodin denně.

Dbejte na vyváženou stravu bohatou na bílkoviny, sacharidy a zdravé tuky. Bílkoviny pomáhají opravovat svaly, sacharidy doplňují energii a zdravé tuky podporují regeneraci.

Sportovní masáže pomáhají uvolnit svalové napětí, zlepšují prokrvení a urychlují regeneraci.

Nedostatečná hydratace

Pijte dostatek tekutin, a to i v průběhu dne, nejen při běhu. Dehydratace zhoršuje výkonnost a zvyšuje riziko zranění.

Při tréninku pijte pravidelně po malých dávkách. Vhodným nápojem je čistá voda nebo iontový nápoj, který doplní minerály ztracené potem.

Poslouchejte své tělo a pijte podle potřeby.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/nedelate-nekterou-z-techto-chyb-pri-behani-na-pase-78911
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.