Nedostatek vitamínu D ovlivňuje zdraví kostí a snižuje naši obranyschopnost

Jste často nachlazení? Na vině může být nedostatek vitamínu D
Foto: Depositphotos
Jste často nachlazení? Na vině může být nedostatek vitamínu D
zajímavost

Dostatečné množství vitamínu D je klíčové pro správnou funkci imunitního systému, ale také pro náš duševní stav nebo také zdraví našich kostí. Vitamín D získáváme zejména ze sluníčka, v podzimních a zimních měsících tedy celá řada lidí trpí jeho nedostatkem.

reklama

Bez vitamínu D se naše tělo zkrátka neobejde. Hraje klíčovou roli pro celou řadu tělesných procesů, mezi které patří i správné využívání vápníku z krevního oběhu ke stavbě a udržování pevnosti našich kostí.

Vitamín D posiluje náš imunitní systém

Vitamín D hraje také jednu z nejdůležitějších rolí při podpoře našeho imunitního systému, jak informuje Healthline.

Pokud jste tedy často nemocní, může to znamenat, že trpíte nízkou hladinou vitamínu D v krvi. Výzkumy poukazují na souvislost nedostatku vitamínu D v krevním oběhu se vznikem infekce dýchacích cest, bronchitidy, zápalu plic a nachlazení.

Nedostatek vitamínu D způsobuje únavu

Za pocitem extrémní únavy může stát celá řada příčin, jednou z nich je ale i nedostatek vitamínu D. Jde o jeden z nejčastěji přehlížených symptomů nedostatku tohoto vitamínu. Pokud se tedy na podzim a v zimě cítíte unavenější než v letních a jarních měsících, možná je důvodem právě nedostatečné množství vitamínu D ve vašem krevním oběhu.

Vitamín D a duševní zdraví

Tento druh vitamínu, konkrétně tedy jeho nedostatek, je spojený mimo jiné také se vznikem deprese, a to zejména u starších lidí. V momentě, kdy pozorujete změny na vašem duševním zdraví nebo na duševním zdraví vašich blízkých, může být na vině nedostatek právě tohoto vitamínu.

Bolesti zad a kostí

Vitamín D je pro zdraví našich kostí nezbytný, zlepšuje totiž vstřebávání vápníku v našem těle. Nedostatek tohoto vitamínu v těle tak může vést k oslabení našich kostí, které může vyústit až ve vznik osteomalacie a  osteoporózy.

Tyto nebezpečné stavy mimo jiné zvyšují riziko zlomenin, ale také se projevují bolestí kostí a beder.

Nadměrné vypadávání vlasů

Nedostatek tohoto vitamínu může ale ovlivnit i hustotu naší hřívy. Nedostatek vitamínu D v našem krevním oběhu je totiž spojen mimo jiné i s autoimunitním onemocněním, které způsobuje vypadávání vlasů, s alopecií.

Co způsobuje nedostatek vitamínu D?

Existuje celá řada rizikových faktorů, které mohou přispívat k nedostatku vitamínu D. Patří mezi ně mimo jiné:

  • tmavý odstín pleti
  • vyšší věk
  • obezita a nadváha
  • trávení většiny dne uvnitř
  • noční směny
  • chronické nemoci ledvin
  • bydliště v oblasti s nízkým slunečním svitem
  • zdravotní stav, který negativně ovlivňuje vstřebávání živin v našem těle
  • operace žaludku
  • užívání některých léků (statiny a steroidy)

Jak nedostatku vitamínu D předcházet?

Asi tím nejjednodušším způsobem, jak předejít nedostatku vitamínu D, je jeho doplnění do našeho jídelníčku pomocí doplňků stravy, které jsou k dostání v lékárnách bez nutnosti lékařského předpisu.

Najdete ho ale i hned v několika běžných potravinách:

  • hovězí játra
  • žloutky
  • obohacené cereálie
  • obohacené mléko a džusy
  • tučné ryby
  • jogurt

V případě velmi vážného nedostatku vitamínu D vám váš lékař může předepsat léky s mnohem vyšším obsahem vitamínu D, nebo dokonce doplnění tohoto vitamínu injekčně.

Zdroj: HealthlineCleveland Clinic

KAM DÁL: Studené ruce a nohy mohou být příznakem zdravotních problémů.

reklama
#zdraví #vitamin D

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.