Nedozrála vám rajčata? Nevyhazujte je! Ze zelených udělejte polévku nebo lahodnou zavařeninu

Zelená rajčata nevyhazujte, můžete je mimo jiné i zavařit a přidávat do sendvičů
Foto: Depositphotos
Zelená rajčata nevyhazujte, můžete je mimo jiné i zavařit a přidávat do sendvičů
zajímavost

Pokud jste pěstovali rajčata, ale nestihla vám dozrát, nezoufejte. Existuje totiž hned několik receptů, jak můžete zelená rajčata jednoduše využít a dokonce si na nich i pochutnat. Vybírat můžete z polévky, zavařenin, ale i smažené pochoutky.

reklama

Spolu s blížícím se začátkem podzimu se rajčatová sezona chýlí ke konci a zahrádkáři se tak snaží dohnat ztracený čas a přimět rajčata, aby rychle dozrála.

Ačkoliv lze proces zrání urychlit hned několika způsoby, je pravděpodobné, že skočíte s několika zelenými plody. To ale není žádná tragédie, dokonce i zelená rajčata totiž můžete využít k přípravě lahodných pokrmů.

Smažená zelená rajčata

Tento oblíbený recept má zajímavou historii, pochází totiž z židovské kuchyně, mezinárodně se ale proslavil až vydáním románu Smažená zelená rajčata v kavárně Whistle Stop od Fannie Flagg, který spatřil světlo světa roku 1987 a následovala ho populární filmová adaptace.

Stačí jen obalit silné plátky zelených rajčat v mouce smíchané se směsí koření dle vašeho výběru, poté je namočit do rozmíchaného vajíčka a obalit je v kukuřičné mouce.

Nakonec zbývá jen rajčata osmažit, odsát přebytečný tuk pomocí kuchyňských ubrousků a máte hotovo.

Nakládaná zelená rajčata

Nakládačky ze zelených rajčat jsou nejspíše druhým nejoblíbenějším způsobem, jak tyto nedozrálé plody jednoduše využít.

Stačí jen si připravit nálev smícháním octa, sody, soli a cukru, nakonec do láku můžete přidat vaše oblíbené koření. K zeleným rajčatům se hodí mimo jiné semínka koriandru, anýz, česnek, hořčičná semínka, chilli a další, ale výběr je jen na vás.

Zavařeninu poté můžete použít mimo jiné i do sendvičů nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Polévka ze zelených rajčat

K přípravě studené polévky gaspačo je nutné zelená rajčata rozmixovat s okurkou, citrónem, octem, šalotkami a česnekem.

Milovníci pálivého jídla mohou do mixéru přidat mimo jiné také chilli. Podávejte studené. Můžete si ji vychutnat i spolu s hlavním jídlem místo okurkového salátu.

Zdroj: Tomato Bible

KAM DÁL: Octomilky: Jak se jich jednoduše a levně zbavit.

reklama
#praktické rady #rajčata #zelená rajčata #polévka #zavařenina

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.