Nedozrála vám rajčata? Nevyhazujte je! Ze zelených udělejte polévku nebo lahodnou zavařeninu
Pokud jste pěstovali rajčata, ale nestihla vám dozrát, nezoufejte. Existuje totiž hned několik receptů, jak můžete zelená rajčata jednoduše využít a dokonce si na nich i pochutnat. Vybírat můžete z polévky, zavařenin, ale i smažené pochoutky.
Spolu s blížícím se začátkem podzimu se rajčatová sezona chýlí ke konci a zahrádkáři se tak snaží dohnat ztracený čas a přimět rajčata, aby rychle dozrála.
Ačkoliv lze proces zrání urychlit hned několika způsoby, je pravděpodobné, že skočíte s několika zelenými plody. To ale není žádná tragédie, dokonce i zelená rajčata totiž můžete využít k přípravě lahodných pokrmů.
Smažená zelená rajčata
Tento oblíbený recept má zajímavou historii, pochází totiž z židovské kuchyně, mezinárodně se ale proslavil až vydáním románu Smažená zelená rajčata v kavárně Whistle Stop od Fannie Flagg, který spatřil světlo světa roku 1987 a následovala ho populární filmová adaptace.
Stačí jen obalit silné plátky zelených rajčat v mouce smíchané se směsí koření dle vašeho výběru, poté je namočit do rozmíchaného vajíčka a obalit je v kukuřičné mouce.
Nakonec zbývá jen rajčata osmažit, odsát přebytečný tuk pomocí kuchyňských ubrousků a máte hotovo.
Nakládaná zelená rajčata
Nakládačky ze zelených rajčat jsou nejspíše druhým nejoblíbenějším způsobem, jak tyto nedozrálé plody jednoduše využít.
Stačí jen si připravit nálev smícháním octa, sody, soli a cukru, nakonec do láku můžete přidat vaše oblíbené koření. K zeleným rajčatům se hodí mimo jiné semínka koriandru, anýz, česnek, hořčičná semínka, chilli a další, ale výběr je jen na vás.
Zavařeninu poté můžete použít mimo jiné i do sendvičů nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu.
Polévka ze zelených rajčat
K přípravě studené polévky gaspačo je nutné zelená rajčata rozmixovat s okurkou, citrónem, octem, šalotkami a česnekem.
Milovníci pálivého jídla mohou do mixéru přidat mimo jiné také chilli. Podávejte studené. Můžete si ji vychutnat i spolu s hlavním jídlem místo okurkového salátu.
Zdroj: Tomato Bible
KAM DÁL: Octomilky: Jak se jich jednoduše a levně zbavit.