Nejkrásnější hřiby: Nejsou jen pravé, ale i barevné a jedovaté

Hřiby smrkové jsou krásné a chutné, ale v lesích jich roste mnoho druhů, podívejte se

Češi jsou vášnivými houbaři, skoro by se dalo říct, že houbaření je u nás národním sportem. Když se řekne houba, každý si většinou vybaví hřiby. Ale víte vůbec, že hřibů rostou spousty druhů? Pojďte se na to podívat.

reklama

Nejoblíbenější a nejsbíranější houbou v českých lesích je takzvaný pravý hřib. Do této skupiny bílých hřibů se počítá hřib smrkový, dubový nebo borový.

Tyto druhy jsou nejžádanější, nejčastěji sbírané a nejčastěji používané houby v kuchyni. Kromě hřiba borového, ten je spíše vzácný. Pak je to mimo skupinu bílých hřibů ještě hřib hnědý, někde zvaný panský.

Hřib hnědý vynikne v nálevu

Také se jedná o kvalitní houbu, která je použitelná na všechny možné způsoby v kuchyni. Někdo ji má dokonce pro svoje aroma raději než praváky. Zvlášť vynikne v různých směsích nakládaných hub v octovém, kořeněném nálevu. Na houbovou smetanovou omáčku je pak asi nejlepší hřib smrkový či dubový.

Barevné hřiby jsou vzácné a chráněné

Jak už bylo ale uvedeno, hřibů u nás roste vícero druhů. Každý houbař asi zná takzvané modráky, tedy hřiby kováře a koloděje. U přípravy těchto hub ale dejte pozor na tepelnou úpravu – je potřeba, aby se tepelně upravovaly minimálně dvacet minut, protože obsahují jedovaté látky, které jsou termolabilní, tedy varem odbouratelné. Pak je tu skupina hřibů, kterým říkají už ti zkušenější houbaři a mykologové – barevné.

Hřibovité jsou čeledí rouškatých hub, které jsou charakteristické měkkou dužninou a rourkami pod kloboukem. Mezi ně patří vynikající jedlé houby a z evropských druhů žádné smrtelně jedovaté. 

Těch je také pěkná řádka a jsou mezi nimi většinou nejedlé nebo jedovaté druhy a ty, co by se daly jíst, pak náleží mezi chráněné a vzácné druhy.

Jistě každý zná třeba hřiba satana, kterého ale málokdo z houbařů, co chodí jen s košíkem, aby naplnil spíž, ani v životě na vlastní oči neviděl. Podívejte se do galerie, kde najdete i některé druhy hřibů, které jste neznali.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/nejkrasnejsi-hriby-nejsou-jen-prave-ale-i-barevne-a-jedovate-34747
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.