Nemoc, která nebolí. Osteoporóza je epidemií třetího tisíciletí

Osteoporóza je nebezpečným onemocněním hlavně proto, že není cítit. Jejím nejzávažnějším důsledkem jsou zlomeniny. Nejlepší lékem proti jejímu vzniku pak prevence, a proto je třeba se o kosti starat. Zdravé kosti znamenají nízké riziko zlomeniny, delší, kvalitnější a aktivnější život.

reklama

Ve světě má osteoporózu více než 200 milionů lidí. Jedná se o metabolické onemocnění kostí, přičemž ubývá mnoho kostní dřeně a vznikají poruchy struktury kostí, čímž se zvyšuje riziko zlomenin. Kritickými obdobími pro její vznik jsou hlavně období menopauzy a staroby. Každý rok způsobí více než 9 milionů zlomenin kostí.

A čeho bychom si na sobě měli vlastně všímat? Netypické bolesti páteře, které se zhoršují při pohybu a zátěži. Prudké bolesti často vznikají náhle, po rychlém pohybu, nejčastěji pak v oblasti dolní hrudní části páteře vystřelující směrem do břicha a dolních končetin.

Osteoporóza vede k deformování obratlů, často se projeví jejich zlomeninou po malém úrazu. Příznakem může být i zmenšení výšky. Nemoc se dá snadno odhalit při preventivním denzitometrickém vyšetření, které prozradí, jak pevné máte kosti.

Na prevenci není nikdy pozdě

Ideální je, pokud se o zdraví svých kostí začnete starat hned, nezáleží na tom, kolik je vám roků. Osteoporóze se totiž předcházet dá. Děti by měly mít dostatek pohybu, výživy s vysokým obsahem vápníku a určitě je také dobré myslet na doplňování vitamínu D3. Kritickým obdobím pro vznik této nemoci a první příznaky je u žen začátek menopauzy, u mužů pak věk nad 55 let.

Dospělí by měli k přírodnímu vápníku pravidelně přidávat i vitamín D3 a vitamín K2, které pomohou vápník vstřebat a následně ho nasměrují přímo do kostí a zubů, zabrání také usazování vápníku do cév a měkkých tkání.

Lidé sice vědí, co je to osteoporóza, ale často netuší, proč je pro ně důležitý vápník a jaké následky může mít jeho nízký příjem. Vápník nepotřebují jen kosti. Je sice jejich základní stavební složkou, ale stejně tak sehrává důležitou roli při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Pokud tedy dojde k poklesu jeho hladiny v krvi, tělo si ho doplní z kostí. Kosti jsou vlastně zásobárnou vápníku, odkud si ho v případě potřeby tělo vezme. To pak způsobuje, že jsou slabší a více křehké.

Přiměřený pohyb jako nejlepší prevence

V prevenci osteoporózy je na prvním místě bezesporu pravidelný pohyb, případně pravidelné cvičení, které je velmi důležité pro celkové zdraví. Pohyb - chůze ve všeobecnosti zvyšuje kostní denzitu. Optimální dávka a frekvence pohybu nejsou určené jednoznačně. Všeobecně se však uznává, že požadavek pohybu u dospělých je minimálně jedno až dvoukilometrová procházka denně.

Plavání sice nezvyšuje kostní denzitu, ale zvyšuje svalovou hmotu a zlepšuje svalovou koordinaci, čímž se snižuje riziko pádů a jejich následků. Na druhé straně ale nepřiměřená tělesná zátěž (například u mladých děvčat) může mít za následky poruchy menstruace a negativní kostní bilanci.

Rizikové faktory vzniku osteoporózy

  • věk - k úbytku kostní hmoty dochází v průběhu stárnutí každého člověka
  • ženské pohlaví - u žen je to spojeno s menopauzou a tzv. postmenopauzální osteoporózou
  • genetika - množství kostní hmoty je v 60 % dáno geneticky, rizikovým faktorem je tak přítomnost osteoporotických zlomenin u matek
  • vzrůst, světlý typ - rizikový typ je nízká štíhlá blondýna
  • životní styl - nedostatečný pohyb; přívod vápníku, horčíku a vitamínu D; nadměrná konzumace alkoholu, kofeinu a nikotinu
  • onemocnění - porucha štítné žlázy, revmatoidní artritida, onemocnění žaludku, střev, jater
  • léky - hormony nadledvin, štítné žlázy nebo na úpravu krevní srážlivosti
reklama
#osteoporóza #klouby #páteř #kosti #vápník #hořčík #lámání kostí #nemoc #prevence #pohyb #zdraví #lifestyle

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.