Ořechy jsou nenahraditelné

Zvykněte si zařadit do své denní stravy malou hrst ořechů téměř každý den
Zvykněte si zařadit do své denní stravy malou hrst ořechů téměř každý den

Pokud si jich dáte 5 malých hrstí týdně a nahradíte jimi svačinu, vaše tělo se bude doslova tetelit blahem. Ale pozor: ořechy by se sice měly jíst pravidelně, ale v malých dávkách. V hrnku ořechů je více energie než než v jednom velkém Macu.

reklama

Jedna z 20 TOP potravin

Ořechy patří mezi 20 top potravin, které vám postupně představíme. (O jedné z nich jsme už psali, článek o brokolici najdete zde.) Jsou bohatým zdrojem energie jak pro sportovce každého věku, tak pro všechny, kterým chybí. Zejména vlašské ořechy obsahují zdravé nenasycené tuky, které umějí snižovat hladinu cholesterolu i riziko infarktu.

Nákup a skladování

Ořechy jsou vlastně semena stromů, a tak obsahují všechny důležité látky pro vývoj nové rostliny. Mají spoustu bílkovin, omega-3 mastných kyselin, vlákniny, vitamin E a velké množství selenu, draslíku, vápníku, hořčíku, zinku a železa. Například 2 paraořechy dodají organismu denní dávku selenu, pekanové ořechy antioxidanty, hrstička mandlí obsahuje hodně vitaminu E.

Ořechy ve skořápkách by měly být čisté a nepopraskané, loupané by neměly být svraštělé nebo měkké. Díky velkému obsahu tuku ořechy mohou žluknout. Uchovávejte je v ledničce nebo i v mrazáku.

Výjimka: burské oříšky na stromě nerostou a jsou to vlastně luštěniny!

Díky ořechům budeme zdraví, ale přibereme?

Podle výzkumů pomáhá častá konzumace malého množství ořechů ke snižování váhy, protože obsažený tuk dříve navodí pocit sytosti. A další výzkumy říkají, že potraviny bohaté na bílkoviny pomáhají při uvolňování hormonů omezujících pocit hladu.

Ještě dvě zajímavosti

  • Malá hrst mandlí obsahuje víc vlákniny než hrnek jahod.
  • Pokud nemáte rádi ryby, vsaďte na vlašské ořechy (protože obsahují již jmenované omega-3 kyseliny).

 

Pozor na alergie!

Pokud jste alergičtí na ořechy, je to velká smůla. Musíte si živiny do těla doplnit v jiných potravinách.

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/orechy-jsou-nenahraditelne-16371
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.