Pálení žáhy: Kyselý reflux zhorší nevhodná poloha ve spánku. Jak tedy spát?

Při spánku na boku vždy zvolte ten levý
Foto: Depositphotos
Při spánku na boku vždy zvolte ten levý
zajímavost

S pálením žáhy neboli refluxem jícnu má problémy celá řada lidí. Tento nepříjemný pocit bývá výsledkem bujarého hodování. Na vzniku kyselého refluxu se ale může podílet i to, jak spíte.

reklama

Pálení žáhy způsobují žaludeční kyseliny. Vlivem hned několika faktorů se totiž může žaludeční kyselina dostat až na stěny jícnu. Kyselý reflux se projevuje zejména nepříjemným pocitem pálení na hrudi a v krku, pojí se s ním ale i celá řada dalších příznaků.

Symptomy pálení žáhy

Mezi příznaky pálení žáhy patří:

  • pocit pálení uprostřed hrudníku a v krku
  • kyselá chuť v ústech
  • kašel
  • škytavka
  • zápach z úst
  • chraplavý hlas
  • nadýmání
  • nevolnost

Příznaky kyselého refluxu závisí mimo jiné také na poloze vašeho těla. Zhoršují se např. vleže nebo při ohýbání. V těchto polohách jsou totiž žaludek a jícen v rovině, žaludeční kyseliny se tak snadněji dostávají na stěny jícnu a symptomy pálení žáhy se tak mohou zintenzivnit, jak zjistila tato studie.

Co způsobuje pálení žáhy?

Jak se zbavit stresu a úzkosti najdete zde.

Pálení žáhy může způsobit celá řada faktorů. Patří mezi ně i některé potraviny jako káva, rajčata, alkohol, čokoláda a kořeněná nebo tučná jídla. Kyselý reflux se také častěji objevuje u lidí trpících nadváhou či obezitou, u kuřáků a těhotných žen.

Na vznik refluxu jícnu může mít vliv mimo jiné i naše psychické rozpoložení, riziko vzniku tohoto nepříjemného stavu totiž zvyšují mimo jiné také stres a úzkost. Pravděpodobnost vzniku tohoto stavu zvyšuje také větší produkce hormonů, jako je progesteron a estrogen v našem těle.

Vliv na pálení žáhy má i náš spánek

To, jak spíme, by si se zhoršením či zlepšením příznaků kyselého refluxu spojil asi jen málokdo. Spánek má ale na vznik, zmírnění či zintenzivnění pálení žáhy poměrně velký vliv. Pokud tedy kyselým refluxem trpíte často, měli byste lehce upravit vaše spánkové návyky, jak říká tato studie.

Spánek na boku

Při spánku na boku byste měli vždy zvolit vaši levou stranu. Jde tu o pozici žaludku a jícnu ve vašem těle. Při spánku na pravém boku se žaludeční kyseliny mohou mnohem snadněji dostat na stěny vašeho jícnu a způsobit vám celou řadu nepříjemných problémů.

Spánek na zádech

Ti, co spí na zádech, mohou pálení žáhy také poměrně jednoduše předejít. Stačí si jen místo jednoho polštáře dát pod hlavu minimálně dva nebo více tak, aby vaše horní polovina těla byla při spánku nadzvednuta. Zajistíte tak, že žaludek a jícen nebudou ve stejné rovině a kyselina se ze žaludku nebude moci jednoduše dostat na stěny jícnu.

Pyžamo

K zintenzivnění příznaků pálení žáhy může přispívat mimo jiné také upnuté oblečení, které tlačí na žaludek. Vždy proto volte spíše volnější střih pyžama.

Zdroj: National Health ServiceCleveland Clinic, Gastrocenternj, studie

KAM DÁL: Dynapenie: Svalová slabost, která je spojená s nedostatkem vitamínu D.

reklama
#zdraví #pálení žáhy #kyselý reflux

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.