Pečeme, vaříme, restujeme: V hlavní roli jablka
Jablka mají jednu velkou výhodu – jsou vždycky k dostání a letos se jich urodilo opravdu hodně. Určitě je vám všem povědomá situace, kdy se znenadání nahlásí hosté a vy ještě narychlo pečete tolik oblíbený jablečný štrúdl. Jenže s jablky se toho dá v kuchyni vykouzlit mnohem víc.
Aby byly pokrmy co nejchutnější a nejzdravější, vyplatí se připravovat je z kvalitních surovin. Ty poznáte mimo jiné i podle toho, že jejich obaly zdobí značky kvality. Pokud toužíte vyzkoušet originální recepty provoněné jablky, není nic jednoduššího. Dobrou chuť!
Domácí jablečná přesnídávka
Vzpomínáte s láskou a nostalgií na chvíle, kdy maminka nebo babička zašla do spíže a donesla ke svačině domácí jablečnou přesnídávku? Vyzkoušejte tento jednoduchý, ale neuvěřitelně voňavý recept a potěšte své blízké dobrotou plnou vitamínů.
Ingredience (na 6 skleniček):
- 2,5 kg jablek
- ½ sáčku vanilkového pudinku
- podle chuti: cukr, skořice
Postup: Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na malé kostičky. Nasypte je do hrnce a podlijte asi 2 cm vody. Přiklopte a na mírném stupni duste, dokud jablka nezměknou. Hotová jablka rozmixujte mixérem a podle vlastní chuti můžete přidat cukr a špetku skořice. Do rozmixované směsi vmíchejte pudink, postavte zpět na sporák a vařte do zhoustnutí. Přesnídávkou plňte vyvařené sklenice, uzavřete je a nechte chladnout dnem vzhůru.
TIP: Pokud připravujete přesnídávku pro malé děti, nemusíte přidávat pudink, skořici ani cukr. Stačí svařit a rozmixovat očištěná jablka, která jsou už sama o sobě pro děti chutná.
Kuře pečené na jablkách
Rozmanitá paleta chutí, které se postupně rozvíjejí – zpestřete si nedělní oběd pečeným kuřetem na jablkách. Trocha exotiky z typicky českých surovin. Aby vám co nejvíce chutnalo, preferujte výrobky se značkami kvality (Klasa, "biozebra" apod.). Tedy v případě, že nemáte jablka ze zahrádky a domácí kuřátko.
Ingredience:
- 4 kuřecí stehna
- 3 jablka
- 1 cibule
- 50 g špeku
- 20 g másla
- olej
- 150–200 ml smetany ke šlehání
- uzená paprika
- sůl, pepř
Postup: Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na měsíčky. Kuřecí stehna omyjte, osušte a ochuťte solí, pepřem a uzenou paprikou. V pánvi, kterou je možné vložit i do trouby, ze všech stran prudce zatáhněte stehna na troše rozpáleného oleje. Kuřata z pánve vyjměte, na dno naskládejte nadrobno nakrájený špek, cibuli a plátky jablek.
Vše podlijte smetanou (asi do výšky 1 cm) a navrch naskládejte kuřata. Přidejte 50 ml vody
a na stehna poklaďte kousky másla. Pečte na 180 °C asi 30 minut nebo dokud stehna nebudou hotová.
Domácí paštika s jablky
A paštiku máte domácí? Až se vás hosté zeptají, můžete hrdě odpovědět, že ano. U paštiky se oceňuje nejen její jemnost, ale i komplexnost chutí. Že jste ještě tuhle delikatesu nikdy nezkoušeli připravit? Všechno je jednou poprvé.
Ingredience:
- 500 g kuřecích jater
- 200 ml bílého vína
- 100 ml smetany
- 250 g slaniny
- 1 jablko
- ½ cibule
- sůl, pepř
- 2 bobkové listy
- hrst vlašských ořechů
- máslo
Postup: Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Slaninu a cibuli nasekejte nadrobno. Játra očistěte a nakrájejte na kostičky. Na pánvi rozehřejte lžíci másla a osmahněte na něm slaninu s cibulí. Poté vmíchejte jablka a ještě krátce restujte.
Do pánve přidejte játra a vše společně osmažte. Poté směs podlijte vínem, přidejte bobkový list, osolte, opepřete a nechte vařit, dokud se víno nezredukuje a nevypaří se alkohol. Směs podlijte troškou vody a nechte ještě pár minut dusit pod pokličkou, aby játra dostatečně změkla. Vyjměte bobkový list a vše rozmixujte tyčovým mixerem. Vmíchejte smetanu a nahrubo nasekané ořechy,
Paštiku nalijte do formy a její povrch zalijte rozpuštěným máslem. Uložte přes noc do lednice, kde nechte paštiku ztuhnout.
Mandlový koláč s jablky
Milujete lehké a osvěžující moučníky s tenoučkým korpusem, našlehaným tvarohovým krémem, na kterém nesmí chybět nějaké voňavé a příjemně nakyslé ovoce, třeba jablka? Máme pro vás ideální recept.
Ingredience na těsto:
- 160 g hladké mouky
- 1 vejce
- 60 g cukru krupice
- 110 g másla
- 1 sáček vanilkového cukru
- špetka soli
Ingredience na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 smetana ke šlehání (31 %)
- 1 vejce
- 2–4 lžíce cukru (dle chuti)
- ½ pytlíku Creme Ole (pudink za studena od Dr. Oetker)
- 2 jablka
- citronová šťáva
Postup: Smíchejte prosátou mouku, cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Studené máslo nakrájejte na menší kostky a jako drobenku ho zapracujte s moukou a cukrem. Přidejte vejce a pořádně prohněťte, aby se směs spojila. Vytvořte z těsta hladkou placku, zabalte do fólie a dejte vychladnout do ledničky aspoň na 30 minut.
Předehřejte troubu na 180 °C a koláčovou formu vymažte máslem. Na lehce pomoučeném válu vyválejte z těsta slabší plát a opatrně ho přeneste do vymazané formy. Před pečením korpus několikrát propíchněte vidličkou. Pečte 15 minut, až těsto zezlátne. Vyndejte jej trouby a nechte vychladnout. Troubu zatím nevypínejte a pusťte se do náplně. Jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na tenčí měsíčky.
Smíchejte tvaroh, smetanu, cukr a vejce. Vzniklou směs utřete do hladka. Pomalu přisypávejte Creme Ole a neustále míchejte metličkou, aby nevznikly hrudky. Směs rozetřete na připravený korpus a pokládejte měsíčky jablek. Připravený koláč pečte 20–25 minut na 180 °C.
TIP: Jablka pokapejte citronovou šťávou, aby nezhnědla.