Pěstujeme pokojový ibišek: Jak na bohaté květy? Zálivkou, hnojením i řezem

Mezi oblíbené pokojové rostliny se snadným pěstováním patří ibišek čínský

Jeho rozkvetlý květ vydrží kvést sotva jeden den. Přesto umí zkrášlit interiér svým ušlechtilým vzhledem. Někdy se mu také říká čínská růže. O čem je řeč? Jestli jste hádali ibišek čínský, máte pravdu. Patří k oblíbeným pokojovým rostlinám, které se vám při správné péči odvděčí bohatostí květů. Jak na to?

reklama

Do Evropy se ibišek čínský dostal v polovině 18. století, a to pravděpodobně z Asie, kde byl hlavně v oblasti Číny kultivován. Původní jeho domovinou však bude nejspíš východní Afrika. V současné době je ibišek k dispozici v různých barevných variantách - nejčastěji v červené, ale interiéry bytů zdobí i rostliny se žlutými, oranžovými, bílými nebo růžovými květy.

Můžete si tak svůj domov vyzdobit krásně kvetoucí pokojovou rostlinou, kterou je snadné pěstovat. I proto je ibišek tolik oblíbený. Při dobré péči vyroste do výšky až 150 cm, může se z něho tedy stát výrazná dominanta bytu.

Kde se bude ibišku dařit?

Ibišek čínský (Hibiscus rosa-sinensis) má rád slunce. Nejlépe se mu tedy bude dařit tam, kde bude mít dostatek slunečních paprsků. To však není všechno. Chybět by mu neměla ani rovnoměrná zálivka, do níž hlavně v jarním a letním čase, tedy v čase největšího růstu, přidáme jednou týdně hnojivo, jež by mělo obsahovat všechny základní živiny.

Výborné je hnojivo KRISTALON, a to buď ve verzi Květ pro kvetoucí ibišky, nebo Start pro ty, jež nekvetou. Na podzim od září už s hnojením přestaneme a necháme, aby se ibišek připravil na nadcházející zimu a klid.

Jak ibišek zazimujeme?

Chcete-li, aby ibišek přežil ve zdraví zimu, nevystavujte ho teplotám nižším než 10 °C, lepší je nechávat ho v místnosti o teplotě 12-14 °C.  Nesvědčí mu ani průvan. Zazimování však není nutnou podmínkou k přežití ibišku v zimním období. Máte-li ho celý rok v pokoji s dostatkem světla, možná vám vykvete i v zimě.

Velikost květináče a jeho vliv na růst ibišku

Podcenit byste neměli ani výběr květináče. Pokud budete ibišek přesazovat, tak do květináče většího maximálně o 1 cm v průměru. Větší by totiž ibišku nesvědčil. Při zalévání by substrát nestihl vyschnout a přemokření ibišky nezvládají nejlépe - svěsí listy, vadnou a vypadají, jako by potřebovaly opět vodu. Což však není pravda, tudíž nakonec jim mohou uhnít kořeny.

Ibišek přesazujeme, když nekvete - většinou tedy brzy zjara. Odstraníme starší kořeny a trochu zastřihneme přerostlé větvičky. Brzy po přesazení do humózního zahradního substrátu s rašelinou by měl ibišek opět začít růst a při dostatku světla také začne záhy kvést.

Kdy tvarovat korunu a jak ibišek namnožit?

Pro hluboký řez až na polovinu výšky rostliny bychom se měli rozhodnout na konci února. Ibišek se odvděčí mladými výhony a bohatým větvením. Pak už jen stačí přištipovat příliš dlouhé výhony. Chceme-li ibišek namnožit, jde to poměrně snadno. Stačí vrcholové řízky zapíchnout do zeminy a přikrýt sklenicí. Větvička pustí kořeny a máte další rostlinu ibišku pro radost a pěstování.

reklama
#pokojové rostliny #zahraničení #ibišek čínský

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.