Příprava na jaro: Zajistěte si skvělý trávník hned od začátku a dodržujte hlavní zásady
Udržet na zahradě pěkný trávník opravdu není žádná věda. Pokud vyloženě netoužíte po kratičkém golfovém greenu a spokojíte se s pěkným hustým pažitem, ve kterém můžete třeba jen tak polehávat v horkém letním dni, stačí dodržet tři velice jednoduchá pravidla. Důležité je se ale připravit, jaro je za rohem.
Vertikutaci – neboli provzdušnění – nikdy neprovádějte u trávníku mladšího než 3 roky, nemusí být ještě dobře zakořeněný a mohli byste jej poškodit. U starších trávníků je naopak důležité provádět vertikutaci alespoň dvakrát v roce. Na jaře a na podzim.
„Vertikutací rozrušíte vrchní tvrdou krustu na půdě, díky tomu se do ní pak dostává lépe vzduch i vláha. Vertikutací také rozrušíte mladé výhonky, a tím přinutíte trávník houstnout. Po provzdušnění trávníku také můžete do rozrušené půdy lépe zapravit travní semeno pro obnovu poškozených míst a hnojivo,“ říká Petr Tichý, produktový specialista prodejen Hecht.
Sekejte správně
Nikdy nesekejte trávník více než o 1/3 jeho výšky. Trávník by se tím příliš oslabil, následkem čehož hůře regeneruje a je náchylnější k chorobám. Zároveň nadměrným zakrácením odhalíte spodní část stébel slunci a UV záření. Taková náhlá změna může trávník spálit.
Nesnažte se mít trávník co nejkratší. „Zejména v horkých a suchých měsících jej raději nechte co možná nejdelší. Bude lépe odolávat suchu, v zemi bude lépe držet vláhu. Bohužel ani tak se při déletrvajícím suchu nevyhnete nutnosti závlahy, ovšem vyšší trávník nebudete muset zalévat tak často.“
Naostřete nůž na sekačce
Ostrost nože je podceňována nejčastěji. Při vysokých otáčkách dokáže i tupý nůž nárazem vrchní část trávníku odtrhnout, což je ovšem často přehlíženým problémem.
„Tím, že se trávník neodsekne, ale odtrhne, je konec stébel roztřepený, špatně regeneruje a rychleji vysychá. Vršek trávníku pak žloutne a hnědne, trávník je rovněž náchylnější k různým chorobám. Ostrý nůž při sečení udělá rovný řez, který se rychle zacelí a trávník zůstává svěží,“ uzavírá Petr Tichý.
Zdroje: redakce, Petr Tichý