Připravte se na horké letní dny. Jak se osvěžit?

Jak se zaručeně osvěžit?
Jak se zaručeně osvěžit?
komerční sdělení

Říkáte si, že do léta je ještě času dost? Raději nepodceňujte situaci. Tropické dny nastávají každý rok o něco dříve a s větší intenzitou. Na poslední chvíli se pak s vysokými teplotami bojuje hůře.

reklama

Máte dům se zahradou? Připravte bazén

Máte-li nadzemní bazén, který na zimu uklízíte, případně pokud vypouštíte vodu v bazénu zapuštěném, s prvními teplými dny je nejvyšší čas se na bazénovou sezonu začít připravovat.

Bazén napusťte a zkontrolujte, zda vše těsní a filtrace funguje. V případě, že narazíte na problém, řešte ho bezodkladně. V hlavní sezoně může trvat i několik týdnů, než na vás bude mít technik čas a zajistí nové díly. Se včasnou přípravou máte jistotu, že bazén bude již během prvních horkých dnů k dispozici.

Naučte se míchat letní limonády

Samozřejmě že můžete sáhnout po vychlazené kole, pivu či zmrzlině. Existují ale i zdravější alternativy. Naučte se připravovat domácí ovocné limonády bez přidaného cukru.

Stačit vám bude kohoutková voda, ovoce (např. šťáva z citronu či rozmačkané maliny apod.), trocha bylinek (např. máta) a ledová tříšť. Jednoduchá příprava zabere jen několik málo minut (ingredience prostě smícháte ve džbánu), takže se i během nejteplejších dnů snadno a rychle osvěžíte – a zcela bez výčitek. Jen nezapomeňte dát zavčas do mrazáku formu na led.

Novou klimatizaci objednejte ihned

Během nesnesitelných vln veder, které nás v posledních letech pravidelně potkávají i v České republice, jsou prakticky okamžitě zcela vyprodané klimatizace. Nenechávejte nic náhodě a objednejte si proto klimatizaci již na jaře.

Klimatizace je sice cenově nákladnějším řešením (připravte se i na vyšší účet za elektřinu), často jde ale o jediné řešení, které je spolehlivě funkční. Pokud máte například domácí pracovnu v podkroví, bez klimatizace se v létě neobejdete.

Zateplete nemovitost a naučte se větrat

Poslední trik vyžaduje vysokou jednorázovou investici, dlouhodobě ale vede k úsporám a eliminaci horka v interiéru. Nakonec tedy nebudete potřebovat ani výše zmíněnou klimatizaci.

Izolace střechy a obvodových zdí domu totiž není prospěšná jen v zimě. Během té pomáhá udržet teplo uvnitř, v létě zase pomůže udržet horko venku. Abyste vše dotáhli k dokonalosti, nezapomeňte při rekonstrukci ani na venkovní zastínění oken, které teplotu v interiéru spolehlivě snižuje.

Triky našich babiček

A jak si pomoci kreativně? Naučte se správně větrat! Přes den by veškeré dveře a okna měly být zavřené. Větrejte pouze v noci, kdy jsou teploty venku příznivější.

Je-li vám horko, můžete si přes den namočit nohy do chladné vody. Díky tomu se vám rychle ochladí krev v celém těle a bude vám mnohem příjemněji. Podobně si můžete namočit i ruce nebo hlavu. Odpařující se voda odvádí teplo a vy tak pocítíte úlevu.

TIP: Ochladí vás i správně zvolené povlečení. Saténové povlečení se perfektně přizpůsobí teplotě lidského těla, a proto je nepostradatelným vybavením na horké letní noci.

Vyrobit si můžete i improvizovanou klimatizaci. Před ventilátor postavte sáček s ledem. Ventilátor bude chlad z ledu rozvádět po místnosti.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/pripravte-se-na-horke-letni-dny-jak-se-osvezit-69430
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.