Připravte si opravdu zdravý pampeliškový med. Většina receptů jeho kouzelnou moc ničí
Zlatá jarní louka plná pampelišek nabízí kromě nádherného pohledu také mnoho prospěšných látek, které by bylo škoda nevyužít. Velmi častým zpracováním pampelišek je tak zvaný med, lépe řečeno sirup, kterému mnozí připisují téměř stejně kouzelné vlastnosti jako medu včelímu. Jak je to doopravdy a co můžeme udělat pro to, aby byl pampeliškový med opravdu účinný?
Většina jednoduchých receptů na pampeliškový med bohužel ničí zdraví prospěšné látky, které můžeme z těchto nádherných květů získat. Místo výborného pomocníka pro naše tělo a imunitu tak získáme v postatě ochucený cukr, a to ještě ten “obyčejný” řepný. Ani jedno ani druhé není pro organismus nic výrazně prospěšného. Jde to ale i jinak a lépe.
Neproplachovat!
Podle snadno dostupných receptů bychom měli nasbírané pampelišky propláchnout pod tekoucí studenou vodou - hlavně proto, abychom z nich vyplavili malé broučky, kteří se v nich rádi schovávají. A už tady se dostáváme k prvnímu problému. Mnoho prospěšných látek totiž vyplavíme spolu s pylem, který z pampelišek odstraníme ještě snáze než nežádoucí broučky. Jak se tedy lépe zbavit nežádoucích obyvatel zlatých pampeliškových květů? Květy jednoduše rozložíme na plech nebo ještě lépe husté síto a necháme několik hodin venku. Po této době by mělo být další zpracování pampelišek “bezpečné”.
Var zničí prospěšné látky
Dalším a hlavním kritickým bodem přípravy pampeliškového medu je var. Pokud přistoupíme na teorii, že máme květy zalité vodou povařit, můžeme se vzdát naděje, že nám pomůže v době, kdy na působení medu budeme spoléhat, tedy při nachlazení. Mnohem lepší variantou je nechat květy vyluhovat v převařené vodě. (Již teploty nad 50°C a zvláště jejich dlouhodobější působení, zničí biologicky aktivní látky a med ztratí svůj účinek.) Výluh přecedíme, přidáme cukr - ideálně třtinový, plátky citrónu nebo pomeranče a šťávu z citronu. Můžeme mírně, ale skutečně mírně zahřát, jen aby se cukr lépe rozpustil.
Na cca 400 pampeliškových květů budeme dále potřebovat:
2 kg cukru
2 l vody
2 citrony
Sice sirup, ale zato účinný
Tímto způsobem sice získáme spíš sirup než konzistenci medu, můžeme si ale být jistí, že bude nápomocný v boji s nachlazením. Pro zahuštění by bylo nutné sirup uvést do varu a nechat vařit tak dlouho, až bychom dosáhli požadované konzistence. Tady ale opět vzniká popsaný problém s vysokou teplotou. Hotový sirup nalijeme do sklenic a důkladně uzavřeme. Skladujeme ideálně ve sklepě nebo na jiném tmavém místě.
Nejen květy, pampeliška je prospěšná celá
Pampelišku ale můžeme konzumovat vlastně celou. Mladé lístky je možné využít na salát nebo zpracovat jako špenát. Listy pampelišky pomáhají štěpit sacharidy, působí na produkci žaludečních šťáv, které rozkládají bílkoviny a díky uvolňování většího množství žluči jsou nápomocné při štěpení tuků v organismu. Použít je můžeme také při potřebě odvodnění organismu, protože působí výrazně močopudně - a to jak listy, tak i květy.
Pampeliškový kořen podporuje trávení, díky obsahu inulinu pozitivně působí na střevní mikroflóru, která má vliv na správné trávení, a tím také pomáhá předcházet obezitě, zlepšuje imunitu a bojuje s alergiemi.
KAM DÁL: Socialismus měl svoji neodolatelnou chuť: Jesenka, Granko i Míša přežívají dodnes, jiné dobroty zmizely