Připravte si pravý ukrajinský boršč. Je zdravý, pomáhá i při hubnutí

Uvařený boršč můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až po dobu 5 dní
Uvařený boršč můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až po dobu 5 dní

Ukrajinský boršč je tradiční sladkokyselá polévka, která se podává s kopečkem zakysané smetany a chlebem. Obsahuje mnoho zdravých potravin, mezi které patří červená řepa, česnek, kopr a také kysané zelí.

reklama

Boršč obsahuje mnoho zdravých potravin, které se řadí mezi nejlepší dietní jídla na hubnutí. Vyzkoušejte originální ukrajinský recept na boršč, který si ihned zamilujete!

Ingredience

  • 12 šálků hovězího nebo zeleninového vývaru
  • 5 šálků zeleného nebo červeného zelí (nakrájeného na tenké plátky)
  • 1 velká cibule (nakrájená nadrobno)
  • 3 střední mrkve (nakrájené nadrobno)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 velké řepy (oloupané a nakrájené na úzké proužky – zápalky)
  • 4 velké brambory (oloupané a nakrájené na kostičky)
  • 150 g rajčatového protlaku (1 velké balení)
  • 2 lžičky soli
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžíce bílého octa
  • 3 velké stroužky česneku (nastrouhaného najemno)
  • mletý černý pepř dle chuti
  • ¼ šálku kopru nebo petrželky (jemně nasekané)
  • zakysaná smetana a žitný chléb (na ozdobu a k podávání)

Postup

  • Do velkého hrnce (cca 5–6 l) vlijte vývar, přidejte bobkové listy a přiveďte k varu. 
  • Zatímco se vývar s listy začíná vařit, umyjte zeleninu, oloupejte ji a nakrájejte. 
  • Jakmile se vývar vaří, přidejte do něj zelí a hrnec přikryjte pokličkou. Počkejte, dokud se vývar se zelím opět nezačne vařit, a od té doby vařte po dobu 20 minut.
  • Připravte si velkou pánev a vlijte do ní lžíci oleje. Přidejte cibuli a mrkev a za občasného míchání restujte 5 minut. 
  • Do pánve přidejte řepu, zbývající olej a vařte 3–4 minuty. 
  • Následně zeleninu přidejte do hrnce společně s bramborami, rajčatovým protlakem a solí. 
  • Polévku zakryjte a vařte na mírném ohni dalších 20 minut. 
  • Po této době vypněte teplo a přidejte ocet, česnek a pepř. Promíchejte a nechte boršč 10 minut odstát, aby se mohly chutě vzájemně propojit. 
  • Na závěr přidejte nasekaný kopr a dochuťte solí, pepřem, případně trochou octa. 
  • Podávejte horké s trochou zakysané smetany a pečivem dle vlastního výběru. Můžete podávat také se stroužkem česneku, který je možné natřít na chléb.

zdroj: rednumberone.com

Tipy pro vás

Uvařený boršč můžete uchovávat ve vzduchotěsné nádobě v lednici až po dobu 5 dní. Pokud ho chcete znovu jíst, přihřívejte vždy pouze tolik množství, které spotřebujete. Neustálé přihřívání a chlazení pokrmu nesvědčí. 

Chcete-li boršč uchovat déle, je možné ho v mrazáku skladovat až po dobu 3 měsíců. Můžete si boršč rozdělit do několika menších sáčků (na jednotlivé porce) a zmrazit je zvlášť. Nebudete tak muset rozmrazovat celé množství boršče, pokud si budete chtít pochutnat jen na troše polévky. 

Rozhodnete-li se přidat do polévky maso, doporučujeme použít žebra, polévkové kosti nebo jakékoliv maso s trochou tuku, který dodá polévce výraznější chuť.

Upřednostňujete boršč bez masa, který je jednodušší a rychlejší? Pak bílkoviny v podobě masa nahraďte fazolemi.

Boršč a zdraví

Boršč se řadí mezi nejzdravější recepty z červené řepy a zelí, které můžete v kuchařkách najít. Náš boršč je zajímavý nejen na pohled díky hluboké rubínové barvě. Je také velice výživný, jelikož obsahuje řepu plnou železa, mrkev mající betakaroten, brambory s obsahem vitamínu C, draslíku a vitamínu B6 a také zelí, které obsahuje vitamíny K, C, vlákninu a další živiny. Chcete-li přidat do boršče fazole, dopřejete si významnou dávku bílkovin navíc.

Chcete sobě a své rodině dopřát výživnou pochoutku, po které se jen zapráší? Pak je boršč jasnou volbou. Nechte si chutnat!

KAM DÁL: Tlačenka z hub, hlívové matjesy a další dobroty. Po skvělé sezoně je třeba uspokojit chuťové pohárky.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/pripravte-si-pravy-ukrajinsky-borsc-je-zdravy-pomaha-i-pri-hubnuti-63038
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.