Příznaky a rizika nedostatku magnesia: Co potřebujete vědět a jak se vyhnout zdravotním komplikacím

Při nedostatku hořčíku se může objevit únava
Při nedostatku hořčíku se může objevit únava
komerční sdělení

Nedostatek hořčíku, známý také jako hypomagnezémie, je často přehlížený zdravotní problém s různorodými příznaky. Symptomy nízké hladiny hořčíku mohou být totiž jak fyzické, tak psychické.

reklama

Funkce svalů

Pro správnou funkci jsou potřebné různé minerály. Jakmile chybí jen jeden, vzniká nerovnováha a objevují se problémy. Jedním z důvodů, proč je tedy dostatek hořčíku důležitý, je jeho schopnost přispívat k normální činnosti svalů. Míváte záškuby, třes nebo křeče? I to mohou být typické symptomy nedostatku magnesia.

Značné množství hořčíku můžete ztratit také pocením – například pokud hodně sportujete nebo máte fyzicky náročné zaměstnání. Jestliže tedy hledáte tipy, jak začít běhat, neměli byste zapomenout také na suplementaci minerálu. Samozřejmě, platí to i pro další sporty.

Únava

Při nedostatku hořčíku se může objevit také únava. Minerál totiž přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.

Nedostatek magnesia může být způsoben i stresem, s náročným životním stylem proto může stoupat potřeba minerálu. Nabízí se přitom různé způsoby, jak doplnit hořčík. Jednou z možností jsou doplňky stravy, jejich užívání byste měli nejprve konzultovat se svým lékařem.

Nervová soustava

Hořčík celkově přispívá k normální činnosti nervové soustavy. Pokud jej tedy nemáte dostatek, může ovlivnit i vaše psychické zdraví. Jedním z příkladů je apatie, která se vyznačuje duševní otupělostí či nedostatkem emocí. Nízká hladina magnesia je spojována také se zvýšeným rizikem deprese a úzkostí.

V některých případech může být deficit tohoto minerálu diagnostikován pozdě, protože zjevné příznaky se objevují až v okamžiku, kdy je hladina výrazně nízká. Proto je podstatné množství hořčíku sledovat a nebrat to na lehkou váhu.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/priznaky-a-rizika-nedostatku-magnesia-co-potrebujete-vedet-a-jak-se-vyhnout-zdravotnim-komplikacim-74273
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.