Proč se jinak čistotná kočka občas vyčůrá tam, kam nemá?

Důvodů, proč jinak čistotná kočka vykoná potřebu jinde než má, může být hned několik
freeimages.com
Důvodů, proč jinak čistotná kočka vykoná potřebu jinde než má, může být hned několik

Máme kocourka kastrovaného, milého a vcelku hodného. Až na jednu věc. Čas od času se mi vyčůrá v posteli na deku. Proč to dělá?

reklama

Také to znáte a stále nemůžete najít příčinu toho, proč to vaše milé zvířátko dělá, když podle vás k tomu nemá nejmenší důvod? Rádi byste ji odhalili, abyste mohli těmto nepříjemnostem zamezit? Možná vám dokáže odpovědět odborník na tyto a další problémy s mazlíčky MVDr. Hana Žertová.

Obyčejná lenost či stres z jiné kočky

Kočka, která je zvyklá chodit ven – zde může být důvod zcela prozaický - možná venku prší a kočce se nechce hrabat v mokré hlíně. Nebo je venku nějaká nová kočka, která všechny kolem terorizuje a čičina nemá klid na vyčůrání do záhonku, jak je zvyklá. Takže jako první opatření bych doporučila zřídit doma jeden až dva záchodky s hrudkujícím bentonitovým stelivem (nejvíc připomíná písek, do kterého rády chodí kočky venku) a další záchod bych umístila venku někde na chráněném místě pod střechou kůlny apod. Samozřejmě všechny záchody je třeba udržovat v čistotě.

Co když to nepomůže

Kdyby to nepomohlo, hledala bych další důvody nespokojenosti a nepohody kočky: blešky a klíšťata v kožíšku, zdravotní problémy (uši, zuby, poranění, zažívací potíže), změny v domácnosti (nový člen rodiny, rekonstrukce bytu), delší nepřítomnost (dovolená) majitele atd. Podle nejpravděpodobnější příčiny stresu kočky by se pak odvíjel způsob řešení.

reklama
#kočka #dobytek

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.