Rakovina: Experti prozradili, jakým potravinám je lepší se vyhnout

Zvýšené riziko vzniku rakoviny mohou způsobit i některé běžné druhy olejů na vaření
Zvýšené riziko vzniku rakoviny mohou způsobit i některé běžné druhy olejů na vaření
zajímavost

Existuje celá řada jídel, které nám po jejich zařazení do našeho jídelníčku mohou pomoci s prevencí vzniku celé řady vážných onemocnění. Některé potraviny ale naopak riziko vzniku rakoviny a dalších nemocí zvyšují.

reklama

Většina z nás si je vědoma toho, že některé typy jídel pro naše tělo zkrátka nejsou to nejlepší, jedná se zejména o průmyslově zpracované sladkosti a další.

Existují ale i potraviny, které se nám mohou na první pohled zdát neškodné, ale ve skutečnosti škodlivé jsou. Dokonce i jídla, která vypadají zdravě, v sobě mohou skrývat karcinogeny.

Patří mezi ně také:

Sodovky

Tyto nápoje obsahují nejen velké množství cukru, který zvyšuje zánětlivost v těle, ale také často obsahují různá chemická barviva. Některá z těchto barviv obsahují chemikálii zvanou 4-MEI, která je podle několika studií karcinogenem.

Grilované červené maso

Červené maso zvyšuje riziko vzniku rakoviny samo o sobě, ještě více ale v případě, kdy je připravované na grilu.

Ačkoliv je takto připravené maso velmi chutné, vedlejším produktem grilování může být vznik karcinogenních uhlovodíků. Jejich spojitost se vznikem rakoviny potvrzuje hned několik výzkumů.

Popcorn

Tato pochoutka, kterou můžeme rychle připravit v mikrovlnné troubě, se může zdát jako ideální svačinka k odpočinkovému večeru u televize, ale obsahuje hned několik potenciálně nebezpečných látek.

Některé popcorny obsahují nebezpečné látky, jako je diacetyl, které mohou způsobovat vznik vážných onemocnění, jak dokazují studie.

Konzervované potraviny

Potraviny, které jsou uchovávány v plechovkách, obsahují chemikálii zvanou BPA. Tato chemikálie může způsobit problémy s hormonální rovnováhou. Podle výzkumů tak může být příčinou vzniku celé řady zdravotních problémů.

Hydrogenové oleje

Oleje, které musí při výrobě projít chemickým procesem, obsahují velké množství nezdravých tuků omega-6. Tato látka nám poté může způsobit zvýšené riziko vzniku rakoviny, jak dokazují studie.

Zdroj: Health and Human Reserch, National Library of Medicine

KAM DÁL: Jak se rychle zbavit ucpaného nosu?

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/rakovina-experti-prozradili-jakym-potravinam-je-lepsi-se-vyhnout-68754
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.