Rakovina ledvin: Riziko vzniku nemoci zvyšuje zanedbávání běžného zvyku

Ke vzniku rakoviny ledvin může přispívat mimo jiné i nedostatečná dentální hygiena
Foto: Depositphotos
Ke vzniku rakoviny ledvin může přispívat mimo jiné i nedostatečná dentální hygiena
zajímavost

Existuje jeden zvyk, který bychom měli provádět ideálně dvakrát každý den. Někteří z nás ho ale zanedbávají a neuvědomují si, jak vážné to může mít následky. O jaký běžný zvyk se jedná?

reklama

Rakovina ledvin se dělí hned na několik typů, tím nejčastějším je buněčný karcinom. Mezi ty méně časté typy této zákeřné nemoci patří i Wilmsův nádor, který se objevuje zejména u malých dětí. Stejně jako i u dalších druhů rakoviny je nutné i rakovinu ledvin objevit co možná nejdříve. S postupem času se její léčba a s ní i šance na přežití snižují.

Rakovina ledvin se zpočátku zpravidla neprojevuje. V pozdějších stadiích nemoci se může projevit symptomy, mezi které patří:

  • krev v moči
  • bolest na boku
  • ztráta chuti k jídlu
  • ztráta hmotnosti
  • únava
  • horečka

Pokud na sobě zpozorujete některý nebo více z těchto příznaků, co nejdříve se o nich poraďte s vaším praktickým lékařem. Ani jeden z výše zmíněných symptomů ale automaticky neznamená, že u vás vznikla rakovina ledvin, mohou mít totiž celou řadu dalších příčin.

Rizikové faktory vzniku rakoviny ledvin

Mezi faktory, které zvyšují pravděpodobnost vzniku této nemoci, patří:

  • vysoký věk -  riziko vzniku rakoviny ledvin se zvyšuje úměrně s věkem
  • kouření
  • hypertenze
  • obezita
  • léčba selhání ledvin – lidé pravidelně docházející na dialýzu mají vyšší riziko vzniku rakoviny ledvin
  • některé vrozené symptomy (Hippel-Lindauova choroba, Birt-Hogg-Dubeúv syndrom a další)
  • rodinná historie rakoviny ledvin – pokud u někoho z vašich příbuzných vznikla rakovina ledvin, pravděpodobnost, že tato nemoc vznikne i u vás, se zvyšuje

Pokud se tedy chcete vzniku rakoviny ledvin vyhnout, je nutné se vyhýbat všem výše zmíněným rizikovým faktorům, které můžete ovlivnit.

Čištění zubů

Ke zvýšenému riziku vzniku rakoviny ledvin ale přispívá mimo jiné i nedostatečná dentální hygiena, jak dokazují studie.

Zanedbávat pravidelné čištění zubů se tedy rozhodně nevyplácí. Existují dvě teorie o tom, proč tomu tak je. První z nich upozorňuje na tvorbu škodlivých bakterií v ústní dutině, které se nám poté spolu s jídlem a potravou dostávají do těla.

Druhá teorie varuje před ztrátou chrupu a následnou změnou jídelníčku na méně výživné, měkčí potraviny, která našemu celkovému zdraví neprospívá.

Zdroj: Mayo Clinic, Winchester Hospital

KAM DÁL: Vysoký krevní tlak: Horký nápoj, kterému byste se měli raději vyhnout.

reklama
#zdraví #nemoci #rakovina #ledviny #zuby

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.