Sezona českých jahod je v plném proudu. Rozeznat je od těch z dovozu je však velmi složité
Koncem května začaly dozrávat první české jahody a právě nyní jejich sezona vrcholí. V Česku patří toto ovoce mezi nejoblíbenější, každý Čech ročně zkonzumuje kolem 2,5 kila jahod. Poptávka je převážně po jahodách vypěstovaných v tuzemsku. Poznat ale českou jahodu od té dovezené je v podstatě nemožné.
Letos si milovníci jahod museli na své oblíbené ovoce počkat o pár dní déle. Nejdříve dozrávají jahody ze skleníku, pak z fóliovníku a nakonec si je možné koupit jahody z pole. Začátkem druhé poloviny května byly k dostání jahody z fóliovníku a na konci května už byly v nabídce jahody z pole. Vše závisí na počasí a může se to rok od roku lišit.
"Například letos české jahody dozrávají o několik dní později než loni. Byl velmi teplý duben, který vystřídal velmi studený květen. Tedy rozjezd byl velmi rychlý, ale pak přišly přízemní mrazíky a zničily část úrody," zhodnotil letošní jahodovou sezonu Jiří Sedláček, organizátor farmářských trhů Náplavka a Kubáň.
Cena bude klesat
S nákupem českých jahod si zákazníci musejí pospíšit. "Sezona jahod vrcholí podle počasí, obvykle to bývá v polovině června. Sezona českých jahod je poměrně krátká, ale pozdní odrůdy se prodávají až do půlky července, jedna z posledních pak připomíná chutí dokonce lesní jahody," řekla Šárka Sedláčková, organizátorka trhu Heřmaňák.
Cena za kilogram jahod je letos vyšší než v loňském roce. Na začátku sezony se kilogram výběrových jahod prodával za 100 až 120 korun. V průběhu krátké jahodové sezony bude cena klesat. Pokud ale přijdou například kroupy, bude cena za jahody vyšší, pokud naopak bude delší čas teplo a slunečno, pak bude cena za kilogram jahod poměrně nízká.
"Koncem června cena jahod klesá na 60 až 80 korun za kilo. Pokud tedy chce někdo jahody zamrazit nebo zavařit, vyplatí se počkat na konec jahodové sezony. Obecně ale bude dražší než minulý rok, protože je nedostatek pracovních sil. Na poli se sklízí jahody ručně a v dnešní době se do této práce nikomu moc nechce," vysvětlil Jiří Sedláček.
Jak poznáte kvalitu?
Sytá červená barva neznamená, že jsou jahody sladší než ty světlé. Kvalitní jahody by měly mít stopku, měly by být čisté, lesklé. Podle barvy ale zákazník těžko pozná chuť. „Jsou odrůdy, které jsou světlé a přitom jsou velmi sladké. A naopak, některé odrůdy mají zase tmavší barvu a přitom nemusí být tak sladké. Vyplatí se proto chodit k osvědčeným jahodářům. Oni své odrůdy obvykle velmi dobře znají a umí zákazníkům rozdíly vysvětlit. Navíc většina prodejců na farmářských trzích umožňuje zákazníkům jahody ochutnat,“ doporučil Jiří Sedláček.
V průběhu sezony jsou běžně k dostání i jahody z dovozu, Češi ale dávají přednost těm tuzemským. "Poznat jahody dovezené od těch tuzemských jen od pohledu jde velmi těžko. Obecně bývají tuzemské jahody na první pohled čerstvé, lesklé, bez větších otlaků a povadlých lístků. Zákazníkům doporučuji nakupovat na osvědčených trzích od spolehlivých prodejců, kteří by měli být označeni, z jaké jahodárny jsou, a měli by mít také u sebe dodací list, kterým doloží, kde byly jahody sklizeny," řekla Šárka Sedláčková.
České jahody jsou prověřené
Pěstování jahod má v Česku dlouholetou tradici, jahodové plantáže jsou snad v každém regionu, hlavní město nevyjímaje. "Práce českých jahodářů je obdivuhodná, například ti z pražských Kunratic - rodina se 40letou tradicí pěstování jahod. Celý rok pracují na tom, aby jejich jahody měly ty nejlepší podmínky, a v době sklizně spí třeba i jen tři hodiny denně, to proto, aby v den, kdy jahody sklidí, je hned nabídli zákazníkům," uzavřela Šárka Sedláčková.
České jahody jsou i díky tomu nejoblíbenějším, nejsladším a nejvoňavějším domácím ovocem, ale jsou také nejkřehčí a sníst se musí co nejdříve po utržení. To umí jen málokterý obchod, proto je nejlepší dojít si přímo na dobrý farmářský trh, kde jsou jahody sklizené ten samý den přímo z pole.