Tip na výlet s vnoučaty: Někdy jako Václavák, ale ,hezkej'

Vypadá to jako z pohádky, a také se tu některé z filmových pohádek opravdu natáčely
archiv průhonického zámku
Vypadá to jako z pohádky, a také se tu některé z filmových pohádek opravdu natáčely

Tato věta se objevila v diskusi pod článkem o Průhonicích, ale není to zcela pravda; pokud si najdete volné dopoledne na klidnou procházku v jeho nádherném parku, neuděláte chybu. A chcete-li spojit pohybovou aktivitu s hudební produkcí, tuto neděli se tu koná A-Fest. Bude tu i Vojta Dyk.

reklama

Průhonický park se rozkládá na 240 hektarech plochy a prakticky ve všech obdobích roku tu něco kvete nebo je k vidění.

Příroda na dosah

Je tu – mimo jiné - asi 1600 druhů dřevin – jak domácích, tak cizokrajných, 100 druhů rododendronů, postupně tu kvetou tisíce květin. Hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca začal budovat tento park ve členitém údolí Botiče a jeho přítoků v roce 1885.

Park má dvě části, projdete-li brankou na konci prvního přes silnici (poblíž je i druhé parkoviště), dostanete se ke krásnému rybníku. Tato část parku má víc přírodní ráz a můžete tu potkat i vyznavače nordic walking. Všude tu najdete lavičky, stinná zákoutí a především se pokocháte krásnými výhledy a průhledy, na nichž si pan hrabě při plánování parku dával obzvlášť záležet.

Můžete si vybrat okruh, kterým částečně projdete park třeba za dvě, tři hodinky, ale také si můžete vybrat okruh celodenní. A když si budete chtít odpočinout, můžete zvolit jednu z mnoha laviček, anebo si lehnout na louku. Park je otevřený každý den po celý rok a tak je možné porovnat jeho krásy s každým ročním obdobím. Průhonický zámek není přístupný pro veřejnost, sídlí v něm Botanický ústav Akademie věd ČR, který se zabývá výzkumem rostlin a vegetace.

Občerstvení v kavárně

Pokud dostanete chuť na kávu a děti na něco dobrého sladkého, v zámku funguje už pár měsíců kavárna.

Doprava

Od metra C Opatov jezdí prakticky každou půlhodinu autobusy 363 a 365, autem po D1 hledejte exit 6.

reklama
#děti rodinné výlety #kultura #nordic walking

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.