Uzené maso můžeme zpracovat i netradičně. Nezůstane ani kousek
V mnoha rodinách se na stole pravidelně objevuje uzené maso. Také jste ho tentokrát pořídili víc, než bylo možné zkonzumovat, a nemáte chuť na běžná jídla, která znají všichni? Není problém vyzkoušet něco nového, co navíc rozhodně nezruinuje naši peněženku.
Uzené maso bychom mohli ochutnat už hodně dávno v historii, podle některých zdrojů bylo maso takto upravováno již před osmdesáti tisíci lety! Od té doby tedy bylo dost času na sepsání a vyzkoušení stovek receptů, z nichž se některé dochovaly dodnes, jiné se v historii ztratily. Jednou z jednoduchých, přitom ale velmi chutnou možností, jak zbytky uzeného masa zpracovat, je směs, v níž hraje hlavní roli smažená rýže.
Se smaženou rýží
Smaženou rýži si představíme hlavně v souvislosti s asijskými jídly a masem, které má k uzenému hodně daleko. Proto je načase přesvědčit se o tom, že ani taková kombinace není vůbec špatná. A co k tomu budeme potřebovat? Především samozřejmě uzené maso a vařenou rýži.
Na kostičky nakrájené uzené maso je potřeba nejprve dostatečně osmažit na pánvi a po chvíli k němu přidáme také na malé kousky nakrájený pórek, zázvor a plátky česneku - vše v množství podle chuti kuchaře i strávníků.
Jen se zázvorem bychom měli trochu šetřit, zvláště budou-li jídlo konzumovat i děti. Už v tuto chvíli se kuchyní ponese tak intenzivní vůně, že na sebe rodina určitě nenechá dlouho čekat.
Smíchat - a hotovo!
Usmažené maso pak už jen zbývá smíchat s uvařenou rýží a vše společně osmažit. Abychom nemuseli používat (a potom také mýt) další nádobu, můžeme si přímo na straně stejné pánve za stálého promíchávání usmažit dvě vajíčka (nebo i víc, podle počtu strávníků), která následně vmícháme do masovo-rýžové směsi.
Konečné dochucení je potom už jen na zvyklostech každé rodiny. Určitě neuděláme chybu, když směs dokořeníme sojovou omáčkou, ale není to podmínka. Samotné uzené maso dodá jídlu specifickou chuť u vůni. Pokud jídlo nebudou konzumovat děti, není problém přidat do něj například chilli papričky.
Raději něco klasického?
Pokud nemáte chuť experimentovat, mohou zbytky uzeného masa dobře a velmi chutně posloužit jako náplň do bramborových knedlíků nebo jako přísada do těsta na bramboráky. Svoje místo jistě najde také v zapečených těstovinách a použít jej můžeme také na přípravu uzené polévky. Ať už se rozhodnete pro jakékoliv využití uzeného masa, rozhodně neuděláte špatný krok…
KAM DÁL: Boj proti komunismu i fašismu: Všesokolský slet v roce 1938 válce nezabránil, i když ukázal odhodlání bránit zemi