Velikonoční mlsání pro vegany a vegetariány
S blížícími se svátky zařazujeme recepty na tradičního beránka a mazanec pro všechny, kdo se dobrovolně zříkají konzumace živočišných produktů.
Veganský velikonoční beránek
Ingredience:
125 g margarínu bez obsahu mléka
¾ šálku krupicového cukru
2 lžíce organické náhražky vajec NO EGGS Orgran
½ lžíce vanilkového cukru
1 a ½ šálku bezlepkové hladké mouky Orgran
2 lžíce prášku do pečiva
3 šálky ovocného džusu podle chuti
Postup: Připravíme si formu na beránka, kterou vymažeme margarínem a vysypeme moukou. Ve velké míse smícháme margarín, cukr, vanilkový cukr a vaječnou náhražku. Mezitím promícháme bezlepkovou mouku s práškem do pečiva a dalšími suchými přísadami. Přidáme ovocný džus, připravenou směs a mícháme, dokud nám nevznikne hladká hmota. Výsledné těsto nalijeme do formy a pečeme v předem vyhřáté troubě na 160 stupňů asi 40 minut. Beránka ozdobíme dle chuti a fantazie.
Veganský velikonoční mazanec
Ingredience:
125 g Provamel Soya margarín
400 g hedvábného tofu
150 g cukru
2 lžíce organické náhražky vajec NO EGGS Orgran
500 g špaldové mouky
1 lžíce jedlé sody
sůl
100 g rozinek
50 g sušených brusinek
125 g sekaných loupaných mandlí
kůra z jednoho citronu
moučkový cukr
Postup: Tyčovým mixérem vyšlehejte tofu a margarín do hladka. Suché přísady smíchejte ve velké míse, přidejte směs z tofu a vaječnou náhražku. Přidejte rozinky, hrst mandlí a brusinky. Těsto hněte, dokud se nespojí. Nechte chvíli odpočinout a pak z něj utvořte bochánky. Povrch mazance můžete dozdobit nasekanými mandlemi. Na plech vložíme pečící papír, malé mazance a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Pečeme asi 30 minut dozlatova.