Víkendové grilování bez rizik

Při přípravě a grilování pokrmů z mletého masa musíme být obzvlášť opatrní
Při přípravě a grilování pokrmů z mletého masa musíme být obzvlášť opatrní

Grilování je fajn, ale obzvlášť v současných vedrech může být až nebezpečné. Poradíme vám, jak se vyvarovat nepříjemných problémů.

reklama

Klasické opékání buřtů u ohně v poslední době nahradil doslova obřad -  grilování potravin na roštu nebo na rožni. Používáme různé grilovacího nářadí a speciálních postupy přípravy, jako je nakládání a marinování masa. Z pohledu zdravé výživy jsou při správné přípravě grilované pokrmy zdravější, protože se obvykle připravují s minimem tuku a doplňují se čerstvou zeleninou. Všechny nachystané potraviny v současném horkém počasí nechte v lednici co nejdéle a vyjměte je až těsně před přípravou.

Pozor na karcinogeny

Grilování je však rizikové z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Chemici vědí, že se přitom tvoří heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Vznikají jak při vysokých teplotách, tak tepelným rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu, a tím ji kontaminují. Grilovaná potravina je kontaminována i tehdy, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí.

Jednoduchá doporučení, která se vyplatí dodržovat

Rizika je možné eliminovat na co nejmenší míru a nepřipravit se o kulinářský požitek. Vyplatí se dodržování následujících zásad:

+Používejte vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí.
+Vybírejte si jen libové maso, odstraňte tučné okraje a z drůbeže odstraňte kůži. (Tu ovšem mají mnozí z nás nejraději…)
+Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem (použijte speciální alobalové misky) a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí.
+Před grilováním maso marinujte; nejen že je chutnější, ale některé americké studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů.
+Ke grilování nakupujte speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku.

Pamatujte i na pečlivou hygienu rukou i pomůcek na přípravu syrového masa. Marinované maso uchovávejte v chladničce při teplotě asi 4° C, dbejte na důkladné propečení. Marinády připravujte vždy čerstvé, nenechávejte je na další grilovací víkend. 

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/vikendove-grilovani-bez-rizik-15152
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.