Víkendové grilování bez rizik
Grilování je fajn, ale obzvlášť v současných vedrech může být až nebezpečné. Poradíme vám, jak se vyvarovat nepříjemných problémů.
Klasické opékání buřtů u ohně v poslední době nahradil doslova obřad - grilování potravin na roštu nebo na rožni. Používáme různé grilovacího nářadí a speciálních postupy přípravy, jako je nakládání a marinování masa. Z pohledu zdravé výživy jsou při správné přípravě grilované pokrmy zdravější, protože se obvykle připravují s minimem tuku a doplňují se čerstvou zeleninou. Všechny nachystané potraviny v současném horkém počasí nechte v lednici co nejdéle a vyjměte je až těsně před přípravou.
Pozor na karcinogeny
Grilování je však rizikové z hlediska výskytu karcinogenních látek, které při grilování vznikají. Chemici vědí, že se přitom tvoří heterocyklické aminy a polycyklické aromatické uhlovodíky. Vznikají jak při vysokých teplotách, tak tepelným rozkladem tuku odkapávajícího z grilovaného masa na rozžhavené uhlí. Vzniklé spaliny jsou přeneseny horkým vzduchem na grilovanou potravinu, a tím ji kontaminují. Grilovaná potravina je kontaminována i tehdy, pokud použijeme smolnaté nebo borové dřevo místo dřevěného uhlí.
Jednoduchá doporučení, která se vyplatí dodržovat
Rizika je možné eliminovat na co nejmenší míru a nepřipravit se o kulinářský požitek. Vyplatí se dodržování následujících zásad:
+Používejte vhodný gril a kvalitní dřevěné uhlí.
+Vybírejte si jen libové maso, odstraňte tučné okraje a z drůbeže odstraňte kůži. (Tu ovšem mají mnozí z nás nejraději…)
+Grilujte tak, aby nedošlo ke styku přímých plamenů s masem (použijte speciální alobalové misky) a odkapávání tuku na rozžhavené uhlí.
+Před grilováním maso marinujte; nejen že je chutnější, ale některé americké studie prokázaly výrazné snížení tvorby nežádoucích heterocyklických aminů.
+Ke grilování nakupujte speciální uzeniny na grilování, klasické buřty nejsou vhodné pro vysoký obsah tuku.
Pamatujte i na pečlivou hygienu rukou i pomůcek na přípravu syrového masa. Marinované maso uchovávejte v chladničce při teplotě asi 4° C, dbejte na důkladné propečení. Marinády připravujte vždy čerstvé, nenechávejte je na další grilovací víkend.