Vitamín D je sice potížista, ale proti koronaviru pomáhá, říká imunolog Víšek. Vysvětluje, jak ho v zimě doplňovat
O tom, že je vitamín D velmi dobrý pro kostní metabolismus, není třeba debatovat. Je to známá věc. Mnohem kratší dobu se ví, že má blahodárné účinky v rámci kardiovaskulárních nebo infekčních chorob. A logicky je velmi dobrým pomocníkem v boji s nemocí covid-19.
Vitamín D totiž umí blokovat některé cesty, kterými se nový typ koronaviru dostane do buňky. Pokud jste si tedy během léta doplňovali jeho hladinu, máte předpoklad k tomu, že se vám covid-19 vyhne. Na druhou stranu vitamín D se může zdát tak trochu jako potížista. „V zimě ho máme nedostatek, protože je v našich podmínkách málo sluníčka, navíc kvůli počasí chodíme zahalení od hlavy až k patě, a nedostanou se k nám tedy ani blahodárné sluneční paprsky,“ říká alergolog a klinický imunolog MUDr. Petr Víšek.
Dávka pro starší pacienty
S nadějí očekáváme jaro a oteplování, ani to ale nemusí pomoct. Opálená kůže může vytváření vitamínu D v buňkách pokožky ztěžovat. „Je zajímavé, že čím je člověk více opálený, tak tím méně vitamínu D v kůži vytváří. Takže k vytvoření stejného množství vitamínu D v kůži je pro opáleného člověka nutné strávit na slunci delší čas,“ vysvětluje Petr Víšek.
Bez ochranných krémů ani ránu
Vitamín D v naší kůži vzniká díky UVB záření z provitamínu 7-dehydrocholesterolu. S ním ale o sluneční paprsky v kůži soupeří také melanin. „Díky němu jsme tak hezky opálení, ale také tím snižuje produkci vytouženého "déčka".“ Lidé s tmavší pletí a opálením tak potřebují na slunci strávit delší čas, aby dokázali vytvořit stejné množství vitamínu D.
„Je také známo, že i lidé, kteří tráví na slunci značnou část dne, například surfaři, a používají přípravky s vysokým ochranným UV faktorem, mohou mít nízké hladiny vitamínu D,“ doplňuje doktor Víšek další komplikaci v podobě důležitých opalovacích krémů.
Jak ale víme, nadměrné slunění má svá nezanedbatelná rizika a vystavovat se silnému slunečnímu záření bez krémů s ochranným faktorem není dobré. Naštěstí doplnění tohoto vitamínu, který hraje zásadní roli v imunitním systému a také v našem kostním aparátu, lze snadno z potravinových zdrojů.
Stejná kvalita i z potravin
Nejvíce vitamínu D však obsahují ryby a mořské plody. Najdete ho například v lososu, sardinkách nebo tuňákovi. Dalším zdrojem mohou být houby rostoucí ve volné přírodě, bohužel ty kupované jsou na něj velmi skoupé kvůli podmínkám, ve kterých jsou pěstované.
Vitamín D získaný z potravin je přitom stejně kvalitní jako ten vytvořený slunečními paprsky, to potvrzuje i MUDr. Víšek: „Dle mého mínění jsou obě možnosti stejně vhodné, respektive účinné.“ A je už na každém z nás, jakou formou dostatečné množství vitamínu D svému tělu dopřejeme.
KAM DÁL: K úniku moči dojde, už když se žena zasměje, říká urolog Krhut. Inkontinence je stále tabu, léčba přitom pomáhá.