Víte, co jíte? Brokolice je úžasná!

Brokolice se sýrem feta je zdravá letní večeře
archiv JH
Brokolice se sýrem feta je zdravá letní večeře

Tato zelenina se stále zkoumá, ale už dnes se ví, že má protirakovinné účinky a je plná živin, i když 90 procent jejího obsahu tvoří voda. A to je dobrá zpráva i pro všechny, kteří chtějí zhubnout.

reklama

Pokud budete tuto zeleninu jíst pravidelně, bude to mít velký vliv na snížení rizika mnoha nemocí – od rakoviny prsu, plic, žaludku a tlustého střeva (v tomto typu karcinomu bohužel ve světových statistikách vedeme). Vědci také zjistili, že sulforafan, což je v brokolici obsažená sloučenina síry, ničí bakterie způsobující žaludeční vředy.

Umí i částečně nahradit mléčné výrobky

Ukázalo se také, že tato zelenina obsahuje velké množství vápníku (důležité pro vegetariány, kterým tento prvek často chybí) a draslíku, a také vitamin C a betakaroten, takže chrání kosti před osteoporózou, snižuje krevní tlak, ochraňuje mozkové buňky. Obsažená kyselina listová se podílí na snižování vzniku nádorů, a také vývojových vad.

Polévka

Brokolici uvařte, rozmixujte s mlékem a kořením, přidejte vodu nebo kvalitní vývar a hotovou polévku posypte na talíři nastrouhaným parmezánem.

Omáčka na těstoviny

V páře uvařenou brokolici rozmixujte s olivovým olejem, česnekem a nadrobno pokrájenou paprikou. Tato směs je výborná jako omáčka na těstoviny.Náš tip: Listy brokolice obsahují více vitaminu A než růžice. Můžete je přidat k pokrmu z brokolice nebo do jiného salátu. Výbornou chuť mají i stonky; oloupejte je škrabkou a pokrájejte.

Brokolice se sýrem feta

Sýr nakrájíme na kostičky a promícháme s troškou olivového oleje, s citronovou šťávou a čerstvě umletým pepřem. Necháme chvilku rozležet a v tomto mezičase si orestujeme na oleji tenké plátky česneku. Potom přidáme na růžičky rozebranou brokolici a plátky mandlí. Lehce zpracováváme tak dlouho, dokud brokolice nezměkne na skus; nejlepší je připravit si ji v páře a pak ji jen rychle orestovat s česnekem. Brokolici dáme do misky a lehce promícháme se sýrem. Navrch ozdobíme usekanou petrželkou nebo pažitkou. Místo opražených mandlí můžeme použít i sušená rajčata.

Při nákupu si vybírejte tmavozelené pevné růžice. Mohou mít i lehce fialový nebo namodralý odstín. Nakvetlé růžice nejsou příliš kvalitní.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

reklama
#zdravá výživa #brokolice #prevence rakoviny

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.