Vši zaplavují školky a školy v našem okolí

Dlouhé vlasy a vši v nich bývají největším problémem. Někdy je třeba zvolit radikální řešení - střih nakrátko
Zdroj: Pixabay.com
Dlouhé vlasy a vši v nich bývají největším problémem. Někdy je třeba zvolit radikální řešení - střih nakrátko

Také vám ve školce oznámili, že máte dětem prohlížet pravidelně hlavy? A máte tu smůlu, že je vaše dítě přineslo domů? Nevíte, co s tím?

reklama

Ačkoliv žijeme v době s dobrými hygienickými podmínkami, veš dětská je strašákem všech, kteří mají doma malé děti. „My máme opět ve školce, kam chodí dcera i škole, kterou navštěvuje syn vyvěšenou ceduli, že máme dětem prohlížet hlavy. Letos už je to podruhé,“ říká maminka Hanka z Ořechu.

Mohlo by vás zajímat: Co všechno mohou děti říct malováním?

Jak se jich zbavit

To samé zažívá i maminka Naďa z Českého Brodu a Michala z Počernic. Její dcera vši přinesla domů. „Je to hrozný, neustále odvšivujeme a mám pocit, že nic nezabírá. Je to vždycky na chvíli a znovu se objeví,“ stěžuje si Michala. Lékárník ve vašem okolí vám doporučí vždy zaručený prostředek, ovšem ne vždy se podaří zbavit s vší nadobro. Podle lékárnice z Benu lékárny v Říčanech je těžké najít prostředek, který by stoprocentně zafungoval. „Nejčastěji lidé kupují přípravek Paranit, nicméně pokud jednou nezabere jeden přípravek, je dobré zvolit jiný. A tak střídat. Důležité je také odvšivení opakovat.“

Čtěte Také: Veš dětská je nemoc, nikoliv ostuda

Prevence je jako vždy nejlepší

Maminka Hanka i paní lékárnice z Říčan mají poměrně dobrou zkušenost z Tee tree oilem. „Když pravidelně ráno namažete dítěti Tee tree oilem hlavu, tak vši, pokud mají na výběr mezi neošetřenou a ošetřenou pokožkou, zvolí tu neošetřenou. Na mé děti to dosud fungovalo,“ říká říčanská lékárnice. Dalším důležitým preventivním krokem je pravidelně vlasy prohlížet. A jakmile se vyskytne v hlavičce dítěte jediná hnida, tak je na místě okamžité odvšivení.

Mohlo by vás zajímat: Očkovat děti nebo ne?

Babské rady

Mezi ty nejrozšířenější patří určitě žehlička na vlasy nebo vlasový zábal z vyrobený z kuchyňského oleje a Alpy. Vetřete jej do vlasů, zakryjete igelitem, necháte minimálně hodinu působit, poté vyčesáváte. Další babskou radou je oplach vlasů v octové vodě – 2 dcl octa a 1 dl vody.

Čtěte také: 6 tipů, jak posílit dětskou imunitu

A nejlepší řešení, když už se vešky vyskytnou? Umýt všem dětem hlavičky (i těm nenakaženým) naráz a všechno ve školách a školách vydezinfikovat. Ovšem ještě nikdo nepřišel na to, jak to provést.

Jaké máte zkušenosti s tímto hmyzem vy? Máte zaručený recept na odvšivení? Podělte se s námi o vaše zkušenosti.

 

 

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/vsi-zaplavuji-skolky-a-skoly-v-nasem-okoli-17795
reklama
#vši ve školách a školách #veš dětská

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.