Z malých Kounic do velkého světa
Zmínky o sladovně a pivovaru v Kounicích na rozhraní kolínského a nymburského okresu pocházejí už z přelomu 16. století, ale nejdůležitějším letopočtem je rok 1884. Tehdy je koupila rodina Klusáčků, konkrétně dědeček současného majitele ing. Karla Klusáčka.
„Děda je koupil od Lichtenštejnů,“ vypráví ing. Klusáček. „A já, když jsem šel do důchodu – bylo to v roce 1992 a bylo mi 60 - jsem požádal o vrácení majetku. To se stalo, a první moje povinnost byla dát všechno do pořádku.
Sladovna sice byla v chodu, ale také byla ve špatném stavu. Museli jsme rekonstruovat, postarat se o čištění odpadní vody, která se do té doby vypouštěla do rybníka, betonové podlahy nahradit dlažbou, vyřešili jsme emise a doplnili strojové vybavení.“
(Čtěte také o pivovarech severně od Prahy.)
Regionální potravina je tady
Už kolem roku 1900 vznikaly kolem konkurenční malé pivovary, a tak František Klusáček tehdy objekt přestavěl na sladovnu a jeho vnuk ing. Karel Klusáček v této tradici pokračuje, a před 3 roky obnovil tradici vaření piva. A to tak dobře, že jejich dvanáctistupňový ležák byl letos oceněn jako Regionální potravina.
Přečtěte si také. Pivo se pije už 5000 let
Benešovský ležák získal titul Česká chuťovka
Slad z humen je nejlepší
Budova středověkého pivovaru se sladovnou má půvab a atmosféru, a také se v ní dobře daří sladu; ječmen klíčí na humnech, je velmi kvalitní a žádaný nejen u nás. Lodí jede až do Ameriky, vyváží se do Španělska, do Německa, do Itálie, do Ruska a dalších zemí.
26 druhů sladu
„Pro malé pivovary zabezpečujeme veškeré suroviny pro výrobu piva,“ vysvětluje Karel Klusáček. „Máme 26 druhů sladu, všechny naše i světové druhy chmele i pivovarské kvasnice. Říká se, že slad je duší piva. Pivovary proto dávají přednost českému sladu, který je vyrobený především naší humnovou technikou.“
O budoucnost se nebojí
Ing. Klusáček myslí i na budoucnost: „Restaurační pivovar máme společně s kolegou Janem Žižkou, po mně nastoupí syn Vojta a práce tu bude dost i pro vnuka, který se chystá na Střední průmyslovou školu potravinářských technologií, na specializaci výroba sladu a pivovarnictví.“
Nabídka pivovaru
Základem sortimentu je Světlý ležák, dále tmavý ležák -mouřenín, polotmavý rauch, zázvorové pivo a řada svrchně kvašených piv – pšeničné, anglický porter, IPA a Single Ale.
První várku Kounického ležáku dali na trh v roce 2012. Já jsem ochutnala sedmnáctistupňového portera – a jela jsem domů poměrně zvesela.
Čtěte také: