Zašlé bílé prádlo: Jak ho lehce a levně oživit bez poničení

K tomu, aby vaše bílé oblečení zářilo čistotou, vám pomůže mimo jiné i jedlá soda
Foto: Unsplash
K tomu, aby vaše bílé oblečení zářilo čistotou, vám pomůže mimo jiné i jedlá soda
zajímavost

Bílé prádlo poměrně lehce ztrácí svůj jas. Naštěstí lze ale poměrně snadno docílit jeho původní bělosti pomocí několika levných ingrediencí, které už nejspíše máte doma. Pomůže vám mimo jiné i obyčejný bílý ocet nebo citron.

reklama

Bílé oblečení nesmí chybět v žádném šatníku, hodí se totiž téměř ke všemu a navíc nikdy nevyjde z módy. Například taková bílá košile je v módě již desítky let a nejspíše se v blízké době nestane, že by se přestala nosit. Pokud tedy zainvestujete do bílých topů z kvalitních materiálů, tak vám může vydržet v šatníku celá desetiletí.

Problémem ale je, že je na bílém oblečení a dalším prádle vše hned vidět. Na bílých topech se často setkáme např. se žlutými skvrnami od deodorantu v podpaží. To ale není vše, bílé textilie se totiž také velmi snadno obarví. Této změny se ani nemusíte všimnout, ale bílé prádlo se ve většině případů minimálně obarvuje s každým praním, proto je ideální prát bílé věci zvlášť.

Po několika vypráních si tak můžete všimnout, že vaše oblečení ztratilo svůj jas. Dokonce ani v tomto případě ale není důvod k panice, i zašlé bílé oblečení lze ještě zachránit.

To samé platí i o ložním prádle, na kterém mohou dokonce i po jeho vyprání zůstat skvrny od potu.

Ocet

S vybělením vašeho prádla vám pomůže mimo jiné i obyčejný bílý ocet. Pokud na vašem bílém oblečení nejsou žádné skvrny, ale zkrátka byste jen chtěli, aby zářilo o trochu více, stačí jen při praní přidat zhruba 100 ml octa tam, kam běžně lijete aviváž, a vyprat prádlo tak, jak jste zvyklí.

Nemusíte se bát, že by ocet vybělil potisky nebo barevné oblečení, nezanechá nepříjemný štiplavý zápach, kterým se vyznačuje.

Prací prášek, jedlá soda a citron

Pokud je ale vaše oblečení či ložní prádlo silně zašlé, např. znečištěné skvrnami od potu, bude nutné ho předem namočit do umyvadla, vany či škopku. Záleží na velikosti prádla a na tom, co máte k dispozici.

Existují 3 velmi účiné způsoby, které vám se zašlým prádlem pomohou.

  • Prací prášek

Rozpusťte zhruba čtvrtinu hrníčku pracího prášku v teplé vodě a ve směsi poté nechte vaše oblečení či ložní prádlo zhruba po dobu dvou hodin, aby měl prací prášek šanci zapůsobit na odolné skvrny od potu a další tak, jak má.

  • Jedlá soda

Rozpusťte zhruba 250 g jedlé sody ve 4 litrech teplé vody, vložte do směsi vaše oblečení či ložní prádlo a nechte ji působit minimálně 8 hodin.

  • Citronová šťáva

S vybělením textilií vám pomůže mimo jiné i obyčejný citron. Stačí jen uvařit 2 středně velké citrony nakrájené na kolečka v hrnci vody.

Ideální je přivést je k varu, několik minut je povařit, stáhnout je z ohně a počkat, až se voda v hrnci trochu zchladí. Poté stačí do stále teplé citronové vody namočit vaše bílé oblečení a nechat ho v hrnci marinovat zhruba jednu hodinu.

Zdroj: Cleanipedia

KAM DÁL: Jak nejlevněji ohřát vodu: V hrnci, nebo v konvici?

reklama
#životní styl #skvrny #pot #ocet #citron #praktické rady

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.