Zdravá klobása, proč ne? Máme pro vás recept

Klobáskofest ve Velkých Popovicích nabízel několik desítek druhů klobás

Německo má své pivní festivaly, Velké Popovice mají svůj Klobáskofest. Už počtvrté se tu ochutnávalo z několika desítek druhů klobás, tradiční chutě střídaly ty zvláštní, znáte třeba zelnou či jablkovou klobásku?

reklama

V konkurenci regionálních řeznictví nakonec v soutěži o nejchutnější klobásu zvítězila ta s jablky a medvědím česnekem od uzenáře Hudery. Hlasovali sami návštěvníci a kromě klobásek mohli ochutnat i různé klobáskové speciality. Na své si přišli i milovníci takzvané vyšší gastronomie. Světe, div se, ale profesionální kuchař Jan Horký, mimo jiné Kuchař roku 2007 a kapitán Českého národního týmu kuchařů a cukrářů, vytvářel z klobásek prvotřídní gastronomické kousky. Ochutnávky byly zdarma a stálo to za to.

Na dobrou klobásu, pivo a hlavně kvůli příjemné vesnické atmosféře přišla i zpěvačka Gabi Gold, která ve Velkých Popovicích bydlí a kterou můžete znát z moderování pořadu Pelíšky slavných. „Akcí v obci se účastním ráda, patří to k poklidnému vesnickému životu, který si, pokud mohu, užívám", svěřila se zpěvačka, která pendluje mezi Polskem, kde má velkou část fanoušků, a Prahou. „Klobásku jsem si dala s chutí a také jsem samozřejmě hlasovala, je fajn být na čerstvém vzduchu s přáteli u dobrého jídla a pití.“ Kuchař s mnoha oceněními Jan Horký vařil a chystal dobroty přímo na místě. Mohli jste si odnést i recept, tady je například náš tip.

Recept na šunkovou klobásu s kaštanovou kaší a hořčičnou omáčkou - 10 porcí

Suroviny: 1 kg šunkové klobásy, ½ kg kaštanů (oloupané a předvařené), 100 g másla, 30 g cukru krystal, 1dcl smetany (33 %), 3 pol. lžíce medu a stejné množství dijonské hořčice, 1 dcl olivového oleje, sůl

Kaštany opečeme na oleji s cukrem, který necháme zkaramelizovat, a zalijeme smetanou. Pak rozvaříme doměkka a rozmixujeme na hladkou kaši, do níž na závěr přidáme máslo. Omáčku vytvoříme z oleje, hořčice a medu, vše smícháme a podáváme ji k uvařené či grilované klobásce s teplou kaštanovou kaší.     

Klobásky nepatří zrovna k nejzdravějším potravinám, přesto pokud je koupíte od ověřeného řezníka a dopřejete si je jen občas, právě teď na podzim či v zimě s čerstvým zelným salátem nebo pak s kysaným zelím, zásadně by uškodit neměly. Jedná se u nás o tradiční způsob zpracování masa, aby déle vydrželo. V dnešní době to už nezbytné není, ale je to tradice a v jídelníčku Čechů oblíbená. Vyplatí se vybírat jen ty kvalitní, masité a bez zbytečných konzervantů. „Dáváme do klobás čerstvé suroviny a žádné náhražky, střívka jsou organická a lidé to oceňují, pak jim nevadí ani vyšší cena. Když ochutnají, vracejí se k nám", sděluje na závěr jeden ze soutěžících řezníků.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zdravi-a-styl/zdrava-klobasa-proc-ne--mame-pro-vas-recept-26379
reklama
#Klobáskofest #Velké Popovice #pivovar #klobása #klobáska #recept #Jan Horký #profesionální kuchař #řeznictví

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.