Zdravé plíce: Tato jídla vám pomohou skoncovat s dýchacími problémy
Některé faktory, mezi které patří mimo jiné i kouření, toxiny a výfukové plyny v ovzduší, se mohou značně podepsat na stavu našich plic. Dobrou zprávou ale je, že to lze poměrně rychle spravit pomocí běžně dostupných potravin.
Na našich plicích se ale mohou negativně poznamenat i nejrůznější onemocnění tohoto párového orgánu, a to včetně obyčejného astmatu. Naštěstí ale můžeme naše plíce posílit pomocí jednoduchých změn životního stylu a jídelníčku.
Papriky
Toto ovoce je jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C, který je pro zdraví našich plic velmi důležitý. Vitamín C je totiž velmi účinný antioxidant, který nám pomáhá předcházet poškození buněk v těle. Dostatečný příjem tohoto vitamínu je důležitý zejména pro kuřáky.
Doporučuje se, aby denně přijímali ať už v jídelníčku, nebo prostřednictvím doplňků stravy o 35 mg vitamínu C více než nekuřáci, jak dokazují studie.
Jablka
Pravidelná konzumace tohoto sladkého ovoce je spojena s lepší funkcí plic, jak dokazují výzkumy. Konzumace pěti a více jablek týdně je spojena se sníženým rizikem vzniku chronické obstrukční plicní nemoci.
Červená řepa
Řepa a její výhonky obsahují mimo jiné i hořčík, karotenoidy, draslík a vitamín C a další látky, které podporují správnou funkci plic. Můžeme v ní nalézt i dusičnany, které pomáhají optimalizovat příjem kyslíku v těle, jak dokazují studie.
Pepř
Toto koření je bohatým zdrojem vitamínu, který je zároveň antioxidantem. Jedná se o vitamín C, cigaretový kouř a další faktory totiž mohou negativně ovlivnit zásobu vitamínu C a dalších antioxidantů v našem organismu a to může mít nepříznivý vliv na naše zdraví, včetně zdraví plic.
Vysoká konzumace pepře a dalších potravin bohatých na vitamín C je tak dle výzkumů důležitá zejména pro kuřáky, ale také pro ty, kteří jsou často vystaveni pasivnímu kouření.
Dýně
Jedna z nejoblíbenějších podzimních ingrediencí, dýně, obsahuje celou řadu látek, které přispívají ke zdraví plic.
Jde zejména o karotenoidy, které mají silné protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. Výzkumy dokazují, že pravidelná konzumace potravin obsahujících tyto látky je spojena s lepší funkcí plic.
Rajčata
Rajčata a produkty z rajčat jsou jedním z nejlepších zdrojů lykopenu, karotenoidu s antioxidačními vlastnostmi.
Výzkumy naznačují, že konzumace rajčat nám stejně jako zařazení dýní do našeho jídelníčku pomáhá snížit zánětlivost v těle a také je spojována se snížením rizika vzniku určitých plicních chorob. Zánětlivost dýchacích cest se objevuje zejména u lidí trpících astmatem, kterým tato změna jídelníčku může značně ulevit.
Kurkuma
Toto žluté koření má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Pomáhá nejen s podporou správné funkce plic, ale také s posilněním našeho imunitního systému.
Studie dokazují, že kurkumin, který tento žlutý kořen obsahuje, je spojen s výrazným zlepšením plicní funkce.
Zdroj: Healthline, National Institutes for Health, National Library of Medicine
KAM DÁL: Rakovina ledvin: Riziko vzniku nemoci zvyšuje zanedbávání běžného zvyku