Kazachstán se stal na čtyři dny celým Sovětským svazem

Zasedání horní komory sovětského parlamentu, na kterém byla ukončena existence Sovětského svazu
Foto: Wikimedia Commons/ CC BY-SA 3.0
Zasedání horní komory sovětského parlamentu, na kterém byla ukončena existence Sovětského svazu
zajímavost

Rok 1991 byl v mezinárodních vztazích přelomovým rokem. Začala válka v Perském zálivu, Kambodža uzavřela mír s Vietnamem, zhroutila se Jugoslávie a v regionu začala nová válka a také se definitivně rozpadl Sovětský svaz. V průběhu rozpadu došlo ke kuriózní situaci - celým Sovětským svazem se stal Kazachstán.

reklama

Rozpad Sovětského svazu byl rychlý, ale nikoliv poklidný. Generální tajemník Michail Gorbačov, který původně slíbil svaz zachovat, jeho rozpadu nijak aktivně nebránil, což vedlo k pokusu o jeho sesazení. 19. srpna se jej pokusili sesadit zastánci tvrdé linie a agenti KGB.

Svaz Rusko - Kazachstán

Gorbačov odstoupil pět dní nato z pozice generálního tajemníka komunistické strany, ale zůstal nadále prezidentem. V následujících měsících se ze Sovětského svazu oddělilo mnoho bývalých sovětských republik, které jedna po druhé vyhlašovaly samostatnost - Ukrajina, Bělorusko, pobaltské země, Moldávie a další. Nakonec představovaly Sovětský svaz jen dvě země - Rusko a Kazachstán.

8. prosince  roku 1991 se sešli zástupci Běloruska, Ruska a Ukrajiny a ve společném komuniké prohlásili, že Sovětský svaz přestává existovat. O čtyři dny později Rusko vystoupilo ze Sovětského svazu. Ten měl v tu chvíli jediného člena – Kazachstán. Ten odešel ze svazu až po dalších čtyřech dnech. Po tu dobu tak formálně Sovětský svaz stále existoval v podobě Kazachstánu.

Proletáři celého světa, promiňte

To ale není jediná zajímavá perlička. Faktem je, že Sovětský svaz se oficiálně rozpadl až 26. prosince, takže v období od odchodu Kazachstánu jakožto posledního člena existoval jako státní útvar bez vlastního území. Michail Gorbačov rezignoval na pozici prezidenta Sovětského svazu o den dříve. Opustil svou prezidentskou kancelář v Kremlu a předal ji Borisi Jelcinovi.

Toho dne naposledy vlála rudá vlajka Sovětského svazu nad Kremlem. Všechny ambasády Sovětského svazu po celém světě se změnily na ambasády Ruska. Sovětské zahraniční úřady a instituce, které nebyly zařazeny pod nové Rusko, ukončily svou činnost. V Moskvě se na pomníku Karla Marxe objevil všeříkající nápis: „Proletáři celého světa-promiňte."

Zdroj: amusingplanet.com

KAM DÁL: Nejdrsnější ruská věznice Černý delfín.

reklama
#historie #Sovětský svaz #kazachstán

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.