Statečná Hana Maciuchová byla v rukou lékařů, kterým nevěřila. Nemoc nakonec zvítězila

Hana Maciuchová neměla vlastní děti, přesto vychovávala budoucí herce. Nemyslela si o nich ale nic hezkého
Foto: Wikimedia commons, reprofoto David Sedlecký, CC-BY-SA-4.0
Zobrazit fotogalerii (3)
Hana Maciuchová se musela svěřit do rukou lékařů, i když se ještě nepřenesla přes smrt svého milovaného muže
osobnost

Vynikající, kouzelná, neodolatelná – to jsou jen některé z komentářů, které se objevují na sítích pod každou z fotografií herečky Hany Maciuchové, na kterou již bohužel můžeme jen vzpomínat. Její bohatý a úspěšný umělecký život byl ale bohužel zakončen velmi bolestivě, a to jak po fyzické, tak i psychické stránce. Všechno vlastně začalo smrtí jejího milovaného životního partnera Jiřího Adamíry. 

reklama

Dáma s velkým „D“, se narodila jen pár měsíců po konci druhé světové války. Tou dobou už bylo jejímu budoucímu partneru Jiřímu Adamírovi devatenáct let a právě sbíral svoje první herecké zkušenosti na divadelních prknech. Přesto se jejich životy o šestadvacet let později setkaly a tyto dvě ikony měly jít až do konce svých dnů společnou cestou. Ta bohužel trvala jen dvaadvacet let, do okamžiku, než Jiří, muž s nejcharismatičtějším hlasem, jaký si umíme představit, podlehl v roce 1993 rakovině páteře. Lépe řečeno se jeho tělo nedokázalo vyrovnat s komplikacemi po operaci, kterou v té souvislosti podstoupil. A to byl moment, kdy nezemřel jen on sám, ale také část jeho milované a milující partnerky, okouzlující Hany Maciuchové. 

Herečka se zlobila na lékaře

Podle svědectví jejích přátel se herečka dlouhou dobu nedokázala smířit nejen se smrtí své životní lásky, ale také s tím, že jej podle jejího mínění zabila nedůslednost lékařů. Vyčítala jim, že mohli udělat víc, že mnohé zanedbali, jiné oddalovali. Zlobila se na ně, že nedokázali jejímu osudovému muži zachránit život – a dokonce přestala důvěřovat v jejich schopnosti. V jejím srdci zůstala velká prázdnota a zdálo se, že do konce svého života do své blízkosti nepustí nejen jiného partnera, ale ani lékaře. 

Nedůvěra k lékařům i boj o život

Jenomže osud ji bohužel vedl jinou cestou a o třináct let později se i ona sama dozvěděla krutou zprávu: onemocněla rakovinou prsu a zákrok i ozařování byly nevyhnutelné. Herečka se tehdy do rukou lékařů svěřovala jen s krajní nedůvěrou, ale brzy naštěstí poznala, o jaký kus dopředu se tento obor posunul nejen od skonu jejího muže, ale hlavně maminky, kterou postihl stejný druh rakoviny, který trápil ji samotnou. Zanedlouho si již Hana Maciuchová péči lékařského týmu pochvalovala. A měla proč. Nemoc tehdy zdárně překonala a mohla se vrátit na jeviště i před kameru. Jenomže to ještě stále neměl být konec...

Krátký návrat do života

I když se v roce 2016 úspěšně vrátila do života, čekalo ji, aniž by to tehdy mohla tušit, již jen pět dalších let. Po době, kdy se zdálo, že se doslova znovu narodila, a dokonce si dovolila i bližší přátelství s dalším mužem, přišla další rána osudu. Lékařské vyšetření odhalilo rakovinu slinivky, což, jak dobře víme, je problém často již neřešitelný. I když její tehdejší partner pomáhal, jak se dalo, a lékaři vynaložili veškeré možné úsilí, nemoc už byla tentokrát silnější. 

Silná v předem prohraném boji

Silnější? Vlastně, jak se to vezme. Hana Maciuchová sice tenhle boj prohrála, ale s takovou grácií a noblesou, s jakou celý život vystupovala. Jejím mottem bylo, že její problémy nemá řešit nikdo jiný než ona sama. Mnozí tak velmi dlouho o jejích problémech neměli ani tušení, a to dokonce ještě pár dnů před tím, než usnula navždy. Ona přitom již při posledních představeních, kterých se za nic na světě nechtěla vzdát, hrála ve velkých bolestech a po dávkách chemoterapie. Odmítala ale tišící léky, to z obavy, aby na jevišti dokázala odvést tak perfektní výkon, jaký si diváci zaslouží a na jaký od herecké hvězdy první velikosti byli zvyklí. Kdo byl tedy silnější? Nemoc, nebo její oběť? 

Zdroj: cnn.iprima, csfd, ceskatelevize, wikipedie

KAM DÁL: Maciuchová a její nejvýznamnější role. Filmové nabídky nepřicházely, ale v televizi zářila.

reklama
#rakovina #osobnost #Maciuchová

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.