Vzestupy a pády Mileny Dvorské: Pohádková Maruška zemřela na stesk po milované dceři

Milena Dvorská si zahrála v necelých 16 letech Marušku
Milena Dvorská si zahrála v necelých 16 letech Marušku

Milena Dvorská patřila mezi nejnadanější české herečky a před kameru se postavila už v necelých šestnácti letech. Svými havraními vlasy a dokonalým půvabem okouzlila i Jana Wericha, který mladičkou začínající herečku obsadil do pohádky Byl jednou jeden král. Od té chvíle šla Milena Dvorská z role do role. Zatímco ve filmech excelovala, její soukromý život nebyl ani zdaleka tak perfektní. 

reklama

Herečkou náhodou?

Milena Dvorská se narodila v roce 1938 v Prostějově a studovala zdravotnickou školu. Jednou se šla podívat do místního divadla na představení Jana Wericha a rozhodla se, že si k umělci zajde pro podpis. Jan Werich byl z mladičké Mileny tak unesený, že jí nabídl roli Marušky v pohádce Byl jednou jeden král z roku 1954.

V roce 1956 se Milena rozhodla, že odejde ze zdravotnické školy, a přihlásila se na DAMU, kam ji vzali bez maturity. Po roli Marušky šla její sláva strmě nahoru a Milena Dvorská natáčela jeden film za druhým. Mladá a talentovaná dívka s rozkošným obličejem, pronikavýma očima a havraními vlasy dokázala okouzlit nejednoho režiséra. 

Nešťastný soukromý život 

Herečka Milena Dvorská se během studií zamilovala do exotického Bulhara Orfeiema Cokova a strávila s ním bouřlivých pět let. Milena zjistila, že je s Cokovem těhotná, ale ten se rozhodl nadále žít v Bulharsku a Milena stála před nejtěžším životním rozhodnutím. Nakonec se rozhodla, že svoji dceru dá na výchovu k rodičům.

Později toho rozhodnutí litovala, protože dcera Lucie si vytvořila s prarodiči úzký vztah a k vlastní matce byla chladná. Milena Dvorská se později vdala za Josefa Krause, se kterým měla syna Jakuba. Její vztah s dcerou se ale stále zhoršoval a čím dál tím složitěji k sobě obě dvě hledaly cestu. 

Dcera skončila v sektě a Dvorské puklo srdce steskem 

V roce 1989 se dcera Mileny Dvorské Lucie zamilovala do studenta FAMU Jana Dvorského. Jan později založil sektu a nechal si říkat Parsifal Imanuel. Lucie s ním utekla do ciziny a porodila neuvěřitelných osm dětí. Milena Dvorská hodně těžce nesla, že se nemůže vídat se svojí dcerou Lucií, a několikrát ji prosila, aby se vrátila.

Lucie však na žádnou prosbu nereagovala. Kdysi krásná herečka chřadla a rolí ubývalo. Dvorská začala sahat po láhvi a prášcích. Pohádková Maruška do poslední chvíle doufala, že se s dcerou shledá. To se však nestalo. Těsně před smrtí Dvorskou navštívila její prvorozená vnučka Julie. Říká se, že Miladě Dvorské puklo srdce steskem. Její největší přání se nikdy nevyplnilo. 

https://www.ctidoma.cz/clanek/osobnosti/vzestupy-a-pady-mileny-dvorske-pohadkova-maruska-zemrela-na-stesk-po-milovane-dceri-56804
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.