Režisér seriálu Policie Modrava natočil kultovní hity. Poslední film ho ale zlomil

Pro Jaroslava Soukupa je seriál Policie Modrava srdeční záležitost
Foto: archiv TV Nova (se souhlasem)
Zobrazit fotogalerii (7)
Pro Jaroslava Soukupa je seriál Policie Modrava srdeční záležitost
zajímavost

Jaroslav Soukup byl svého času jedním z nejnadějnějších mladých talentů československé scény. Natočil Lásku z pasáže, Kamarády do deště i Discopříběh. Objevil Sagvana Tofiho, Marka Vašuta. Přesto přišel film, který ho natolik zlomil, že se na spoustu let stáhnul do ústraní. 

reklama

Policie Modrava je jedním z nejoblíbenějších porevolučních seriálů u nás. Stojí za ním Jaroslav Soukup, který svým přístupem, striktními pravidly i láskou k Šumavě stvořil něco, co milují statisíce diváků. Často se diváci ptají, proč se netočí pátá řada. To má však svůj příběh, který zkrátka napsal sám život.

Diktátor Soukup

Pamatujete si na šedá 60. léta? Žigulíky, toaletní papír na příděl a fronty zkrátka na všechno? Lidé toužili po něčem novém, uvolněném. Svobodném. A přišel mladý, neznámý režisér Jaroslav Soukup, který měl jediný od Karla Kachyni v indexu jedničku. Stejně jako Kachyňa umí dnes na place pořádně zařvat. „Jsem diktátor,“ říká Soukup.

V roce 1982 natočil film podle svých zážitků maturanta Vítr v kapse, kam obsadil Lukáše Vaculíka a tehdy neznámého Sagvana Tofiho, které byl divoký a k charismatickému Lukášovi se zkrátka hodil. Film byl levný – a přitom to byl obrovský hit.

Lukáš Vaculík byl jako Beatles

Pak následovaly další kasovní trháky, které měly jedno společné – hrdiny, kteří se nespokojí s málem a chtějí od života víc. V roce 1984 napsal pro Lukáše Vaculíka scénář Láska z pasáže. Když se film natáčel, chodili se na ně dívat desítky fanoušků. Byli obarvení jako pankáči a dramaturgyně Věra Kalábová musela jít podat vysvětlení na policii, co se to natáčí za protistátní film.

Když měl film předpremiéru v Ústí nad Labem, čekalo na Vaculíka tolik fanynek, že to Soukup rád přirovnával k fenoménu Beatles. Tehdy režisérovi došlo, že má smysl točit takový typ filmů, protože ten je pro lidi, a ne pro filmovou kritiku. Přinášelo mu to daleko víc než jen uznání povolanějších. To však nemělo trvat dlouho. Ještě měl ale několik úspěchů před sebou.

Objevil Marka Vašuta

A pak přišel pokus natočit českého Rockyho, který se jmenoval Pěsti ve tmě. Obsadil tam Marka Vašuta, který byl v té době na vojně. Jenže když ho Soukup viděl, byl snad o třicet kilo těžší. Vašut musel slíbit, že pro roli zhubne. Půl roku tvrdě trénoval, aby mu vůbec někdo věřil, že boxoval. „Marek tomu filmu dal všechno. Myslím, že je to jeho nejlepší role,“ říká Soukup. „Tak to je,“ přitakává Vašut.

A zatímco film Pěsti ve tmě si žil vlastním životem a sbíral vavříny, Soukup se vrací do Plzně a točí film s hity, které budou milovat další generace. I ty, které se ještě nenarodily. Fenomén Discopříběh. Na co Soukup sáhne, to se daří. Jeho další kapitolou byl Kamarád do deště, nejslavnější osmdesátkové role Vaculíka a Tofiho.

Režiséry vyhodili z Barrandova a přišel malér

V roce 1990 vyhodili všechny režiséry z Barrandova, včetně Jaroslava Soukupa. Jediná možnost, jak natáčet, byla sehnat si peníze sám. Soukup získal peníze na 7 celovečerních filmů. A pak přišel průšvih, který se jmenoval Jak ukrást Dagmaru. „Je to můj nejhorší film, jaký jsem natočil. Měl jsem se na to vykašlat. Od té doby už jsem si neškrtnul,“ hodnotí zpětně Soukup. „Jeden film a jste vyřízenej.“ Po 17 celovečerních filmech nastává odmlka, která trvá 10 let.

Soukup se vrátil ke kořenům, hledá sám sebe. Přesunul se na Šumavu, nemá chuť točit. Nebýt jeho manželky Petry Martincové, Policie Modrava by nevznikla. Ta si myslí, že neúspěch „Dagmary“ nebyl filmem, ale dobou. Tehdy Soukupem opovrhovali, že je komerční režisér. 

Pátou řadu Policie Modrava odmítá

Jak to dopadlo, už víme. Rodina do něj šila, aby natočil něco ze Šumavy. Proč se tedy netočí pátá řada seriálu Policie Modrava? Možná neúspěch Dagmary ho nutí si myslet, že by řad seriálu bylo moc. Že by vyčerpal témata, že už nemá co vyprávět. Striktně odmítá, že by příběh rozvíjel znovu.

Diváci si ale nemyslí, že nemá co vyprávět. Ani někteří herci. Přesvědčí někdo Jaroslava Soukupa, aby se za kameru postavil znovu?

Zdroj: redakce, ČSFD, Policie Modrava Jaromíra Soukupa

KAM DÁL: Chyby v seriálu Kriminálka Anděl: V každém díle získává tým důkazy nelegálně.

reklama
#Policie Modrava #Jaroslav Soukup #televize

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.