Seriál Tom a Jerry měl málem Oscara. Dnes je dětem zakazován kvůli rasismu a brutalitě

Tom a Jerry v posledních letech podlehli politické korektnosti
Zobrazit fotogalerii (5)
  |   zajímavost

Lstivá myš Jerry soupeří s nelítostným kocourem Tomem. Jerry dělá jen samé naschvály, občas se ti dva někde rozplácnou, rozpůlí nebo zmrzačí a všechno to vždy končí dobře. Jenže takové pohádky už se dnes dětem nepouští a seriál musel projít tvrdou cenzurou. 

Psal se rok 1940 a v Americe vznikaly nenápadné animované postavičky, které přežívají již více než 80 let po celém světě. Tehdy se ještě jmenovaly Jasper a Jinx, dnes už je to nerozlučné duo kocoura Toma a myšáka Jerryho, kteří jsou „kámoši jak hrom“ – ale jen někdy. I proto Tom v seriálu zemře celkem desetkrát, nejčastěji v důsledku exploze zábavní pyrotechniky. A jednou také s Jerrym spáchají sebevraždu. Ale jen tak mimochodem, hned první díl z roku 1940 vynesl tvůrcům nominaci na Oscara. 

Jak ovlivnila Toma a Jerryho první a druhá světová válka?

Doba, kdy seriál vznikal, vybízela k otázce, zda brutalita mezi hlavními postavičkami, která je dnes tvrdě kritizována, není odpovědí na zvěrstva druhé světové války. I takové téma se v seriálu objevuje, Tom například s knírkem „napodobuje“ Adolfa Hitlera. Ve skutečnosti prý Tom i Jerry jméno po vojácích z první světové války. Jerries byl totiž slangový výraz pro německé vojáky a Tommies pro britské vojáky. Fakt, že vznikal za ostrého konfliktu, ale seriál nepochybně ovlivnil. 

Zejména producentovi a režisérovi Williamu Hannovi na výsledném díle velmi záleželo, a tak všechny hýkavé smíchy i bolestivé křiky kocoura Toma nahrál sám – a pro každou epizodu zvlášť. Jen do roku 1967 přitom vznikly tři série, 161 epizod a 19 hodin a 5 minut materiálu. 

Černošská hospodyňka byla pro moderní dobu příliš

Často byl však seriál obviňován z rasismu a některé scény tam už dnes nenajdete – například tu, ve které Tom začerňuje Jerrymu obličej kouřem, aby byl černý. Vadila také černošská hospodyně, která se starala o dům, kde Tom a Jerry bydlí – se svým jižanským přízvukem prý ztělesňovala až příliš rasových stereotypů. Proto ji od 50. let nahradil mladý bílý pár. 

I v Americe procházely díly později přísnou cenzurou a dnes už je seriál kritizován hlavně pro brutalitu a nepochopitelnou krutost. Někteří rodiče ho dětem vůbec nepouští! A to navzdory tomu, že Tom a Jerry zůstávají jedny z nejznámějších animovaných postaviček, dočkaly se mnoha dalších adaptací a zná je každý. Objevují se na dortech, oblečení, školních taškách i jako plyšáci.

Bez zajímavosti také není, že režisér seriálu Jen počkej, zajíci!, Vjačeslav Koťonočkin, odmítl diskuzi o tom, že se u Toma a Jerryho inspiroval. Prý ho viděl až v roce 1987. Pravdou však je, že mu to nikdo nevěřil… I jeho počin je ale dnes hojně kritizován, vadí například to, že vlk kouří. Cigarety musely zmizet také z dílu o jeho amerických animovaných kamarádech, dnes už zkrátka dětské postavičky kouřit nesmí!

Zdroj: autorský článek

KAM DÁL: Krásná Eva Burešová v slzách. Konec ZOO a zdá se, že se jí život rozpadá. Může za to Forejt?