Děsivý nález přepisuje historii Stonehenge. Podívejte se, co archeologové našli!

Stonehenge mohlo být pohřebištěm od svých nejranějších počátků. Hroby obsahují lidské kosti pocházející už z roku 3000 př. n
Foto: Depositphotos
Zobrazit fotogalerii (3)
Stonehenge mohlo být pohřebištěm od svých nejranějších počátků. Hroby obsahují lidské kosti pocházející už z roku 3000 př. n
zajímavost

Průlom, objev století. I tak někteří odborníci nazývají nález ve Stonehenge, který znamená, že jsme zřejmě jen kousek od odhalení tajemství legendárního místa. Radiokarbonové datování totiž odhalilo klíčové skutečnosti o lidech, kteří kdysi navštěvovali starověké kamenné kruhy.

reklama

Stonehenge je největší památka svého druhu na světě. Jeho původ má kořeny v prehistorii, kdy skupina lidí odtáhla obří kameny z Walesu na pláně Salisbury. Není přesně známo, k jakému účelu mohl kamenný kruh sloužit, objevilo se mnoho různých teorií – od starodávného kalendáře sloužícího ke sledování oblohy až po jakési náměstí, které bylo umístěné v centru dávného města.

Až pozůstatky někdejších obyvatel tohoto místa nás zase o něco přiblížily skutečnosti. Archeologové zde našli také mince, jehlice, šperky a úlomky keramiky a s jistotou vědí, že je používali lidé, kteří měli Stonehenge jako svatyni. Mnozí z nich byli zřejmě obětováni, aby stavitelům zajistili přízeň Bohů. „Je to pravděpodobné,“ říká osteoarcheoložka Jackie McKinley.

Kostry vydaly tajemství

Tradičně je místo spojováno s letním a zimním slunovratem, ale McKinley věří, že mnoho lidí sem cestovalo častěji než jen dva dny v roce. Tvrdí, že kosti jsou toho důkazem. Říkají nejen to, jak byli jejich majitelé pohřbeni, ale také, co jedli apod.

Jedna z koster, které odbornice zkoumala, byla zcela bez hlavy. Další měla smrtelné rány od šípů, přičemž jejich hroty jsou stále v kostech. První obětí byl asi dvacetiletý muž pohřbený s párem zlatých kovových ozdob zastrčených do kosti spodní čelisti. Znamená to, že buď měl zlato v ústech před smrtí úmyslně, nebo šlo o součást pohřebního rituálu. „Myslíme si, že kov ukazuje na jeho povolání,“ vysvětluje McKinley.

Místo čilého obchodu

Lidé z neolitu totiž často pohřbívali své mrtvé s věcmi souvisejícími s jejich profesí. Takže muž mohl být obchodníkem se šperky nebo třeba kovodělníkem. „Jsou to velmi jemně zpracované předměty. Lidé byli na začátku zpracovávání kovů, neměli technologie. Ale velmi rychle se učili. Toto umění bylo považováno za magické.“

McKinley se domnívá, že mladík spolupracoval s dalším mužem, který leží v hrobě vedle. I ten má totiž u sebe podobné zlaté ruličky. Zřejmě cestovali do Stonehenge, aby prodávali své zboží. Což podle odbornice dokazuje, že místo bylo rušným centrem obchodu.

Odborníci později našli další důkazy, které naznačují původ obou mužů. Jejich zubní sklovina prozradila, že starší pocházel ze střední Evropy, možná z Německa. Mladší muž se ve Stonehenge narodil, ale dospívání trávil také ve střední Evropě. „Skutečnost, že se nám podařilo prokázat, že se lidé mohli několikrát za život přesunout na velké vzdálenosti, je naprosto fascinující,“ vysvětlila Dr. McKinley. „Dokazuje to spojení mezi lidmi na opravdu obrovské vzdálenosti.“

Zdroje: redakce, smithsonianmag.com, english-heritage.org.uk

KAM DÁL: Amišská sekta odhaluje tvář: Zneužívání dětí, násilí a strach promluvit.

reklama
#tajemství #Zajímavosti #Stonehenge

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

reklama
Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.