Malé kapsičky na džínech: Konečně se dozvíme, k čemu slouží! Používáte je správně?

Malá kapsička na přední straně džínových kalhot kdysi sloužila k odkládání hodinek
Malá kapsička na přední straně džínových kalhot kdysi sloužila k odkládání hodinek

Alespoň jeden pár džínových kalhot má ve skříni asi každý z nás, jen hrstka lidí ale ví, proč jsou na nich tajemné malé kapsičky. Pokud jste si mysleli, že jsou na džínech jen proto, aby lépe vypadaly, tak jste na omylu. Mají jeden specifický účel.

reklama

Malé kapsičky umístěné nad velkou přední kapsou nejsou na džínách jen tak pro nic za nic. Měly totiž své praktické využití.

Tyto tajemné kapsičky se na džínových kalhotách objevily již v roce 1890, kdy je dnes už světoznámá firma Levi's našila na jejich džínové lacláče. Tehdy totiž sloužily k odkládání hodinek.

V 19. století se totiž ještě nenosily hodinky s páskem na zápěstí. Lidé s sebou nosili hodinky na řetízku, neboli kapesní. Z běžné hluboké kapsy ale mohly lehce vypadnout, firma Levi's proto přišla s chytrým řešením tohoto problému a malé džínové kapsičky byly na světě. Pokud tedy doma máte kapesní hodinky, víte, kam si je můžete odložit.

„Dokonce i ten nejstarší pár lacláčů, který firma Levi Strauss & Co vyrobila v roce 1879, zahrnuje tyto malé kapsy,“ prozradil pro Insider historik Tacey Panek.

Proč jen na džínách?

Důvodem, proč tyto malé kapsičky nenajdeme na kostýmových kalhotách, je to, k čemu slouží. Tento druh kalhot byl totiž doplněný sakem a vestou, která v sobě kapsičku na hodinky již měla. Našití další kapsičky k odkožení kapesních hodinek na tento typ kalhot by tak bylo zbytečné. Dokonce i sám Levi Strauss nosil hodinky ve vestě svého obleku.

Ačkoliv dnes již kapesní hodinky kromě hrstky nadšenců do historie již nikdo nepoužívá, malé kapsičky na džínách zůstávají. Podle historika Taceyho Paneka je firma Levi's na džínech nechává z důvodu zachování integrity originálního designu těchto oblíbených kalhot.

Zdroj: Insider

KAM DÁL: Muž zachránil štěně pomocí obyčejné pet láhve.

https://www.ctidoma.cz/clanek/zajimavosti/male-kapsicky-na-dzinech-konecne-se-dozvime-k-cemu-slouzi-pouzivate-je-spravne-70154
reklama
reklama

To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Máte zajímavou informaci? Chcete spolupracovat?
Kontaktujte šéfredaktora Martina Chalupu: chalupa@ctidoma.cz

© Centa, a.s.
Jakékoli použití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího užití a zpřístupňování textových či obrazových materiálů bez písemného souhlasu společnosti Centa,a.s. je zakázáno. Čtenář svým přihlášením do jakékoli soutěže na našem webu dává souhlas s tím, že v případě, že se stane výhercem této soutěže, může být jeho jméno na webu publikováno. Centa, a.s. využívala licenci ČTK a využívá fotografie z Depositphotos.